February 28, 2024

Anul care începe chiar de luni va aduce modificări fiscale importante despre care consultanţii spun că vor descuraja investiţiile, iar experţii Fondului Monetar Internaţional că sunt bine-venite dar insuficiente.

Noul regim fiscal va afecta at├ót persoanele fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilit─â┼úi, c├ót ┼či companiile, prin impozitarea suplimentar─â a cifrei de afaceri sau restric┼úii privind de┼úinerile ├«n cazul micro├«ntreprinderilor.

*** Companiile care ├«nregistreaz─â o cifr─â de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor pl─âti un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, ├«n timp ce operatorii din sectoarele petrol ┼či gaze naturale, cu afaceri ce dep─â┼česc 50 de milioane de euro, vor avea de achitat un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investi┼úii ┼či amortiz─âri.

*** Institu┼úiile de credit vor pl─âti un impozit suplimentar calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a unei cote de impozitare de 2% ├«n perioada 1 ianuarie 2024 ÔÇô 31 decembrie 2025, respectiv de 1% ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2026. Valoarea cifrei de afaceri cuprinde venituri din dob├ónzi, dividende, taxe ┼či comisioane, respectiv alte categorii de venituri.

*** Pentru micro├«ntreprinderi, sunt dou─â cote de impozitare a veniturilor: cu 1% pentru cele care realizeaz─â venituri ce nu dep─â┼česc 60.000 euro, respectiv cu 3% pentru cele care au venituri ce dep─â┼česc 60.000 euro sau desf─â┼čoar─â activit─â┼úi, principale sau secundare, ├«n domeniile editare produse software, facilit─â┼úi de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activit─â┼úi juridice (societ─â┼úile cu personalitate juridic─â care nu sunt entit─â┼úi transparente fiscal, constituite de avoca┼úi), activit─â┼úi de asisten┼ú─â medical─â general─â sau specializat─â, stomatologie. ├Än plus, un ac┼úionar/asociat va putea de┼úine peste 25% din valoarea ac┼úiunilor/ p─âr┼úilor sociale doar la o singur─â companie din aceast─â categorie, fa┼ú─â de 3 micro├«ntreprinderi, ├«n prezent.

*** Persoanele fizice care ob┼úin venituri din salarii ┼či asimilate salariilor ca urmare a desf─â┼čur─ârii activit─â┼úii de creare de programe pentru calculator vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate ├«n baza unui singur contract individual de munc─â ┼či pentru veniturile brute lunare de p├ón─â la 10.000 lei, inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contribu┼úiei datorate la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilit─â┼úilor fiscale se limiteaz─â p├ón─â la data de 31 decembrie 2028.

*** ├Än sectorul construc┼úii, precum ┼či ├«n sectorul agricol ┼či ├«n industria alimentar─â, va exista scutire de la plata impozitului pe venit aplicabil─â numai pentru veniturile realizate ├«n baza unui singur contract individual de munc─â, cu norm─â ├«ntreag─â sau cu timp par┼úial, ┼či pentru veniturile brute lunare de p├ón─â la 10.000 lei, inclusiv. ├Än plus, este eliminat─â exceptarea de la plata contribu┼úiei de asigur─âri sociale de s─ân─âtate, precum ┼či scutirea de la plata contribu┼úiei de asigur─âri sociale datorate de c─âtre angajatori pentru activitatea desf─â┼čurat─â ├«n condi┼úii deosebite, speciale sau ├«n alte condi┼úii de munc─â.

*** Freelancerii care ob┼úin venituri din activit─â┼úi independente, determinate ├«n sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care s─â fie deductibile. De asemenea, ace┼čtia ├«┼či pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport ├«n limita a 100 de euro pe an (fa┼ú─â de 400 de euro/an, c├ót era p├ón─â ├«n prezent).

*** Sumele reprezent├ónd valoarea nominal─â a tichetelor de mas─â ┼či a voucherelor de vacan┼ú─â acordate potrivit legii vor fi incluse ├«n baza lunar─â de calcul a contribu┼úiei de asigur─âri sociale de s─ân─âtate pentru persoanele fizice care ob┼úin venituri din salarii ┼či asimilate salariilor, astfel c─â vor fi impozitate cu 10%. Ministerul Muncii a anun┼úat c─â din februarie 2024 valoarea maxim─â a unui tichet de mas─â cre┼čte cu 14%, de la 35 de lei ├«n prezent la 40 de lei. De asemenea, valoarea voucherelor de vacant─â cre┼čte la 1.600 de lei.

*** Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul egală care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară.

*** Livrarea ┼či instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de c─âldur─â ┼či alte sisteme de ├«nc─âlzire de ├«nalt─â eficien┼ú─â va avea o cot─â de TVA de 9%, ├«n 2024, ├«n cre┼čtere de la 5% ├«n prezent. De acela┼či regim vor avea parte ┼či centrele de fitness/bazele sportive, activit─â┼úile recreative (parcurile de distrac┼úii/recreative, b├ólciuri), intrarea la evenimente sportive, precum ┼či livrarea de locuin┼úe sociale (cu p─âstrarea plafonului de 600.000 de lei) ┼či livrarea alimentelor de ├«nalt─â valoare calitativ─â. Se va trece de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere f─âr─â alcool ┼či de alimente cu zah─âr ad─âugat, al c─âror con┼úinut total de zah─âr este de minimum 10 grame/100 grame produs. Laptele praf pentru nou-n─âscu┼úi, sugari ┼či copii de v├órst─â mic─â se adaug─â pe lista alimentelor cu zah─âr ad─âugat care vor avea ├«n continuare un TVA de 9%, pe l├óng─â cozonac ┼či biscui┼úi. Pentru transportul de persoane ├«n scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majoreaz─â de la 5% la 19%.

*** Se vor introduce ├«n sfera produselor supuse accizelor nearmonizate b─âuturile nealcoolice cu zah─âr ad─âugat/con┼úinut de zah─âr ├«ntre 5 ÔÇô 8 grame/100 ml, 0,4 lei/litru, ┼či peste 8 g/100 ml, 0,6 lei/litru. De asemenea, se majoreaz─â cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, ├«n timp ce ├«n cazul produselor cu alcool va exista o cre┼čtere cu 10%, de la 1 ianuarie 2024.

*** Va fi aplicat un impozit de 0,3% pentru propriet─â┼úile reprezent├ónd cl─âdiri reziden┼úiale, cota fiind aplicat─â asupra diferen┼úei dintre valoarea impozabil─â a cl─âdirii comunicat─â de organul fiscal local prin decizia de impunere ┼či plafonul de 2,5 milioane de lei. ├Än cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferen┼úei dintre valoarea de achizi┼úie ┼či plafonul de 375.000 lei.

*** Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de c─âtre o firm─â ajung ├«n acela┼či timp ┼či la autorit─â┼úile statului, dar ┼či la firma/ institu┼úia care trebuie s─â pl─âteasc─â acele facturi, devine obligatoriu pentru majoritatea firmelor din Rom├ónia (cu c├óteva excep┼úii). ├Än prima etap─â a aplic─ârii RO e-Factura, respectiv ├«n perioada 1 ianuarie ÔÇô 30 iunie 2024, firmele au obliga┼úia s─â raporteze ├«n sistemul na┼úional privind factura electronic─â RO e-Factura toate facturile emise ├«n rela┼úia cu alte companii ┼či ├«n rela┼úia cu institu┼úiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu s─â factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *