Aproape 3000 de premise auto au fost reținute de polițiștii clujeni în primele șase luni ale anului 2024 în cadrul acțiunilor de acțiunilor de pe șoselele din județ ce au vizat reducerea numărului de accidente rutiere, precum și prevenirea și combaterea faptelor de natură a pune în pericol participanții la trafic.
În perioada menționată, polițiștii rutieri au reținut 2983 de permise de conducere, majoritatea fiind pentru încălcarea regimului legal de viteză, precum și 1019 de certificate de înmatriculare. Totodată, polițiștii au constatat și aplicat peste 36.058 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, în cadrul celor 1.295 de acțiuni de control au fost constatate 824 de infracțiuni şi aplicate 23.424 de sancţiuni contravenționale.
Din nefericire, în perioada analizată pe drumurile județului Cluj s-au înregistrat 79 de accidente grave în care și-au pierdut viața 11 persoane iar alte câteva zeci au fost rănite grav.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate pietonilor, neacordarea de prioritate vehiculelor și abateri ale bicicliștilor.
Din analiza activității IPJ Cluj pe primele șase luni ale acestui an mai reiese că în această perioadă s-au înregistrat cu două infracțiuni de omor și șase tentative de omor. Din fericire, în prima parte a anului 2024 nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte.
În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii asociate violenţei domestice, în perioada de referință au fost sesizate 909 astfel de fapte, cele mai multe, 537 fiind infracţiuni de lovirea sau alte violenţe, 57 infracţiuni de abandon de familie şi 83 de infracţiuni de ameninţare.
În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice au fost emise 215 ordine de protecţie provizorii şi 187 de ordine de protecţie.
În ceea ce privește activitatea de Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, de la începutul anului 2024 la nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate 882 de infracțiuni de acest tip. În privinţa activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în perioada ianuarie-iunie 2024 au fost înregistrate 68 de dosare evaziune fiscală. În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare, a fost recuperat un prejudiciu de 44.742.730 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.
În domeniul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii au constatat 66 de infracțiuni, cele mai multe reprezentând încălcări ale prevederilor legale referitoare la regimului armelor și munițiilor, la regimul vânătorii și protecției fondului cinegetic și la regimul materiilor explozive.
Au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.200 de lei şi s-a dispus suspendarea dreptului de a deţine şi folosi arme şi muniţii faţă de o persoană, precum şi anularea dreptului de a purta şi folosi arme şi muniţii faţă de 65 de deţinători.
În domeniul prevenirii şi combaterii delictelor silvice, precum şi a altor fapte ilicite săvârşite pe timpul exploatării, transportului, debitării şi comercializării materialului lemnos, au fost organizate 279 de acțiuni și controale în fondul forestier, pentru depistarea ilegalităților din domeniul silvic. În cadrul acțiunilor au fost constatate 272 de infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 307 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 603,9 mii de lei.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, în perioada analizată, au soluționat 608 de petiţii, reclamații și sesizări, altele decât cele cu caracter penal și au aplicat 411 sancțiuni contravenționale, în valoare de 171.620 de lei.
De asemenea, au fost efectuate 445 de acțiuni și controale, fiind emise 7 ordine de plasare în adăpost.
Conform conducerii instituției, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj prezintă un procent de încadrare în funcții de 77,86 la sută.
Cosmin PURIȘ