July 23, 2024

O dat─â la cinci ani, tr─âim o var─â fierbinte la Bruxelles. Desigur totul este doar la figurat fiindc─â de obicei nu avem canicula din Rom├ónia pe teritoriul belgian. Dup─â alegerile europene se decide ├«ntreaga organigram─â de lideri europeni, deci e mult─â strategie, comunicare ╚Öi lobby. Experien╚Ťa persoan─â de 6 cicluri electorale europene m─â ajut─â ├«ns─â s─â citesc printre r├ónduri, s─â am o poz─â general─â a ├«ntregului e┼čafon european. Putem chiar, de data aceasta, ├«n acest malaxor de numiri ╚Öi alegeri, s─â introducem ╚Öi alegerile din Statele Unite ale Americii sau chiar cele pentru desemnarea pre╚Öedintelui rom├ón.

├Än jargonul de Bruxelles se face foarte mult asocierea ├«ntre politicieni ╚Öi politici, adic─â mai pe rom├óne╚Öte, ce lideri sunt ╚Öi ÔÇô mai ales ÔÇô ce ac╚Ťiuni doresc ei s─â pun─â ├«n practic─â. De aici vine ╚Öi necesitatea de a identifica temele mari ale Europei pentru a analiza impactul asupra diverselor sectoare sau chiar asupra sistemului rom├ónesc ├«n general.

Respira╚Ťia european─â actual─â aduce subiecte interesante la mijlocul anului 2024. Nu surprinde pe nimeni c├ónd preconiz─âm c─â securitatea ╚Öi politica de ap─ârare devin o prioritate strategic─â pentru Agenda European─â 2024-2029. Politic, se poate chiar s─â avem un comisar european pentru ap─ârare.

Exist─â discu╚Ťii avansate pentru a avea competitivitatea top pe agend─â ca prioritate, pentru dezvoltarea economic─â ╚Öi prosperitatea cet─â╚Ťenilor.

Apare ╚Öi un subiect fluid, greu de cuntificat, dar foarte mult mediatizat. Vorbim aici de statul de drept, acesta fiind o unealt─â de guvernare european─â util─â, at├ót la nivelul rela╚Ťion─ârii cu unele state membre, c├ót ╚Öi pentru pozi╚Ťionarea global─â a UE, mai ales dac─â dezvolt─â capacitate independent─â de ap─ârare.

Imigra╚Ťia este un subiect greu de discutat de c─âtre unele ╚Ť─âri, mai ales dac─â nu exist─â o abordare european─â a acestui subiect. E practic ÔÇ×elefantul din camer─âÔÇŁ c├ónd vorbim de cooperarea european─â.

O tem─â deosebit de important─â pentru Rom├ónia este cea al extinderii Uniunii Europene. Extinderea UE are o fereastr─â de oportunitate, dar trebuie abordat─â curajos ╚Öi responsabil. Asta dac─â dorim cu adev─ârat s─â avem alte ╚Ť─âri ├«n UE, inclusiv Republica Moldova, ├«ncep├ónd chiar din 2030.
S─â nu uit─âm ├«ns─â de comunicarea cu cet─â╚Ťenii. Prezent├ónd de 15 ani cursul de sfera public─â european─â, am analizat structurat rela┼úionarea UE-cet─â┼úean. Cred c─â e nevoie de o schimbare a abord─ârii, utiliz├ónd acum concepte u┼čor de ├«n┼úeles ┼či analizat precum cel de pace pe continent ╚Öi prosperitate economic─â.

Dan LUCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *