
Pentru a cunoaște Bucea, acest sat de la Poarta Veșniciei, așa cum îl numesc preotul Mircea Dejeu și profesorul Cristian – Claudiu Filip, trebuie să citești cu atenția cuvenită monografia de o mie de pagini semnată de acești autori și publicată în anul 2023, din care se desprinde cât au fost și sunt de harnici , vrednici, credincioși, cu dragoste față de țară, neam și trecutul istoric acești oameni, aceste generații care și-au udat viguroasele rădăcini de aici de la poalele Apusenilor cu apă din Crișul Repede.
Reportajul de față îl dedic Omului, Preotului și Prietenului Mircea Dejeu ( Țucu ), care și-a dedicat întreaga viață nobilei misii de a bucura sufletele oamenilor în multiple situații trăite în 44 de ani, dar și de a sprijini cu toată ființa și energia lui, de aproape o jumătate de secol, greaua povară de a crește bunăstarea comunității locale ce numără, azi, în jur de 550 de oameni.
Sâmbătă, în prima zi de vară, dar și a sărbătorii copiilor, adică a viitorului țării, în frumosul locaș de cult creștin ortodox, ce poate fi comparat cu o Catedrală, a avut loc un Te Deum oficiat de protopopul Huedinului Dan Lupuțan și un sobor de preoți, slujbă care s-a finalizat cu alese mulțumiri adresate de înaltul prelat al Huedinului preotului paroh Mircea Dejeu, care și-a depus dosarul de pensionare după nobila activitate depusă de la 1 iunie 1980 în această frumoasă Biserică și pitorească localitate de sub Piatra Craiului.
În fața credincioșilor, care au umplut lăcașul de rugăciune, a fost evidențiată o bună parte din mulțimea faptelor ce i-au onorat întreaga activitate clerică și obștească pentru care a primit cuvenitele onoruri din partea Arhiepiscopiei și Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Feleacului, dar și a umor autorități publice locale și organizații non-guvernamentale.
A fost un moment cu profunde emoții sufletești trăite nu doar de preotul Mircea Dejeu, ci de întreaga asistență care a umplut această biserică, preluată în roșu la 1 iunie 1980, când a fost hirotonit de ÎPS Arhiepiscop Teofil Herineanu, dată la care a primit și statutul de Parohie, în loc de cel de Filie.
La încheierea slujbei, în semn de aleasă apreciere și recunoștință, părintele protopop i-a oferit o icoană cu Sfinții Trei Ierarhi, care sunt ocrotitorii acestei biserici în care preotul Mircea Dejeu a slujit de la terminarea facultății, iar starețul mănăstirii Piatra Craiului, Antonie Flore, i-a mulțumit preotului Mircea Dejeu pentru că se numără între fondatorii acestui lăcaș sfânt. Preoții, credincioșii, invitații și prietenii din județ, țară și din afară i-au cântat ,, La Mulți Ani’’, însoțindu-l, apoi, în sala de festivități a instituției de cultură.
Adevăratul raport al întregii sale activități cere timp și răbdare, însă o sinteză a lui a fost prezentată în Casa de Cultură din vecinătatea instituției de cult unde sute de buceni și oaspeți au venit să participe la acest unic eveniment din viața preotului Mircea Dejeu. Între ei, personalități publice, cadre universitare, artiști, preoți, tineri și vârstnici care au avut ce reține din multiplele proiecte inițiate și finalizate de părintele Mircea Dejeu la Bucea.
Prin apelul permanent făcut la preoți și oameni de bine, a reușit să tencuiască exteriorul noii biserici, să o împrejmuiască, să facă picturile, să achiziționeze clopote, mobilier și obiecte de cult obținute de la mănăstirile din Cozia, Frăsinet, Cernica, episcopia Alba și altele, încât acest locaș de cult să fie sfințit în 4 iulie 1982.
Apoi a trecut la realizarea casei parohiale și reabilitarea acoperișului din șindrilă al bisericii din lemn, monument istoric construită în 1791, obiectiv de patrimoniu care a suferit și o a doua reabilitare, spre care a construit scări din piatră și o poartă rustică din stejar dinspre intrarea estică.
Puhoiul de ape din vara anului 1980 ale pârâului Făgădău a distrus căminul cultural construit în 1936, iar după evenimentele din 1989, preotul Mircea Dejeu a inițiat relații de bună prietenie și colaborare cu preoți din alte țări ale continentului și organizații obștești de binefacere. La întrebarea Crucii Roșii Germane: Cu ce vă putem ajuta?, răspunsul lui Mircea Dejeu a fost foarte scurt: Să ridicăm o casă de cultură. Între 1993 și 1997 s-a lucrat la construcție fără autorizație, apoi s-au primit aprobările la proiect, s-au făcut finisajele și dotările cu cele necesare, iar actuala Casă de cultură, care poartă numele ctitorului ei, adică Mircea Dejeu, așa cum a hotărât Consiliul local Negreni, funcționează din octombrie 2002.
Tot în acest corp de clădire s-au rezervat spații pentru un cabinet medical și o farmacie, aici organizându-se circa 20 de acțiuni umanitare pentru donare de sânge inițiate de părintele Dejeu, inclusiv consultații oftalmologice gratuite pentru săteni și acordarea de ochelari celor cu probleme de vedere.
În această oră a confesiunilor, preotul Mircea Dejeu a recunoscut că a făcut și multe nereguli, adică construcții fără obținerea tuturor aprobărilor necesare, care sunt stufoase și greu de obținut. Primul exemplu a fost Casa de cultură, apoi ridicarea Monumentului închinat celor 37 fii ai satului căzuți în cele două războaie mondiale. Cu toate riscurile asumate, monumentul a fost ridicat, pe el este așezat vulturul înaripat, catargele cu drapelele și este străjuit de două tunuri aduse de preot tocmai de la Târgoviște.
În spatele bisericii a fost ridicată o capelă mortuară cu sală de priveghi, cameră frigorifică și grupuri sociale. În vecinătatea ei a fost rânduită o sală de ședințe ale consiliului parohial, dotată cu aparatură electronică modernă, tot aici se întâlnesc membrii Grupului Vocal ,, Craii Măgurii’’ unde-și pregătesc repertoriile și programele artistice. Acest grup înființat de preot, cu circa zece ani în urmă, a câștigat deja concursuri la festivalurile de specialitate din țară, a înregistrat mai multe CD – uri și albume foto, a înregistrat Imnul Bucei, a cântat și în străinătate, inclusiv în Austria, în uzina în care s-au turnat clopotele de la Catedrala Mântuirii Neamului și clopotul nou de la Biserica Bucea.
Un ultim exemplu este Crucea de pe Culme, înaltă de peste 13 m, iluminată și care intră în perimetrul turistic tematic al celor ce vor să cunoască acest teritoriu sfânt al înălțimi confluențelor celor trei județe: Cluj, Bihor și Sălaj.
Muzeul satului Bucea este o altă bornă a comunității născută sub grija preotului în care se găsesc o mulțime de piese istorice ce pun în evidență viața seculară a generațiilor perindate pe tărâmurile acestei porți transilvane, modernizată în ultimele patru decenii, nu doar prin abilitățile organizatorice ale părintelui Mircea Dejeu, ci și prin hărnicia meșterilor și comunității de aici care i-au fost un permanent sprijin la bine și la greu.
Desigur că nu a evitat preotul Mircea să enumere câteva din manifestările umanitare și culturale ce le-a desfășurat pentru binele comunității și nu numai. Din lipsă de spațiu și aici amintim ajutoarele de haine, încălțăminte, aparatură medicală, mobilier, aduse prin intermediul organizațiilor umanitare cu care a colaborat și colaborează. De mare ținută artistică au fost spectacolele desfășurate în noua casă de cultură, apoi organizarea Trenului Centenarului care a dus peste 400 de persoane la Alba Iulia, iar un alt Tren al Crăciunului vine în fiecare an de la Bihor la Bucea, aducând pe scena casei de cultură portul, dansul, cântecul și obiceiurile tradiționale ale tinerilor bihoreni și ale celor din Bucea.
Pentru toate acestea, profesorul universitar și artistul Ioan Bocșa l-a felicitat și a cântat o melodie a regretatului maestru Dumitru Fărcaș, iar secretarul general al comunei Negreni, Radu Secan, a subliniat faptul că preotul Mircea Dejeu a fost și rămâne o personalitate marcantă a comunei și satului Bucea, un membru de onoare al tuturor familiilor de aici, pentru care sala a aplaudat și a cântat ,, Mulți Ani Trăiască’’.
În final, Mircea Dejeu, cu lacrimi în ochi, a mulțumit celor prezenți și celor ce au contribuit la toate aceste frumoase împliniri de-o viață, inclusiv soției, Mariana, fără de care nu putea să vorbească de acest rodnic bilanț.
”Dacă acum 44 de ani am mărturisit că Bucea va fi centrul vieții mele, aici mă voi identifica cu tot ce înseamnă interesele acestei parohii, și de azi înainte, cât am să pot, voi servi interesele acestei comunități dragi inimii mele”, a concluzionat Mircea Dejeu, care a oferit scena artiștilor locului și un îmbietor bufet rece celor prezenți llpensionarea sa.
La Mulți Ani, Mircea Dejeu, și din partea redacției noastre.
Dumitru VATAU