July 1, 2025

În contextul provocărilor economice cu care se confruntă România, viziunea economică a președintelui Nicușor Dan capătă o importanță deosebită pentru perioada următoare. Programul său electoral „România onestă” conține mai multe propuneri concrete privind fiscalitatea, cheltuielile publice și strategiile de dezvoltare economică. Una dintre prioritățile economice majore anunțate de Nicușor Dan vizează reforma sistemului fiscal, mai concret digitalizarea ANAF și combaterea marii evaziuni fiscale. O a doua măsură se referă la faptul că statul trebuie să fie mai ferm în ceea ce privește încasarea TVA la nivelul actual. Un alt element important al viziunii sale fiscale este eliminarea favorizărilor pentru așa-numiții „băieți deștepți”, promițând o „taxare echitabilă” pentru toți contribuabilii. De asemenea, președintele Dan are în vedere eficientizarea cheltuielilor publice și depolitizarea companiilor de stat. Conform programului său, statul va susține dezvoltarea economică în domenii strategice. Pe de o parte, tehnologiile emergente: inteligență artificială, securitate cibernetică, semiconductori. Pe de altă parte, sectoarele în care România are deja avantaje competitive: energie, industria auto. O atenție specială este acordată de președinte sprijinului pentru crearea de ecosisteme economice comparabile cu cele din vestul Europei.

Oamenii de afaceri clujeni au comentat pe scurt măsurile de redresare economică propuse de Nicușor Dan. Desigur, în opinia unora ordinea „de atac” ar fi alta, în funcție de urgențe, de buget, de imperative în general, alții au fost de acord cu planul președintelui.

Țara mea, precum un „animal superb”, eviscerat de corupție

Mircea Rugan din Cluj Napoca, este antrepenor în domeniul consolidărilor hidrotenice, cu lucrări în județele Cluj, Bistrița și Maramureș. Acesta consideră că înainte de face reforme fiscale și economice România trebuie „asanată moral”. „Ceea ce propune domnul președinte, în principiu poate constitui un plan de redresare economică. Dar redresarea o vor face oamenii, nu roboții. În cei 35 de ani de democrație, România a rămas același „animal superb” eviscerat de corupție. De peste trei decenii se scoate din ea ce este mai bun, de la recoltele agricole, la produse industriale, de la terenuri intravilane la favoritisme în privința licitațiilor și se împarte după influențe, după relații politice, după criterii obscure. Eu de aici aș porni reforma: de la curățenie. Instituțiile statului, precum ANAF, Poliția, Garda de Mediu, Inspectoratele, Corpurile de control, Curtea Contruri sunt factorii care pot „deparazita” România de clientelism. Este o vorbă: „Cumetria omoară România!”. Nu doar cumetria de familie, ci și cea clientelară, mafiotă, care nu ține cont de meritocrație și de lege. Știu, este un drum lung, permanent și anevoios. Orice altă măsură pe care vrei să o iei, dacă nu este permenent dublată de lupta aniticorupție, în timp se viciază. Mă gândesc la tinerii absolvenți care vor să dețină start-up-uri, mici afaceri. Ce învață intrând într-o junglă a business-ului? Deci, pentru mine mai puțin contează ordinea măsurilor propuse de Nicușor Dan. Important este ca acestea să se deruleze pe un fond legal, moral, asitat!” -spune Mircea Rugan.

Dacă nu mă protejezi, atrunci importă, Românie!

Moștenind de la tatăl său, în urmă cu 15 ani, o microfermă de animale lângă Beclean, Lucian Păcuraru-Vendici, medic veterinar, pe lângă cele 40 de capete de bovine a mai cumpărat 30. „Am făcut această investiție în urmă cu cinci ani. Până la pandemie, decipână prin 2019 ferma mergea foarte bine. Aveam suprafețe de pășune, aveam subvenții… De la o vreme simt însă că statul s-a detașat de noi, fermierii. De ani buni seceta afectează România și generează multe falimente printre fermieri. Dar, până la urmă, deși furajele au început să constutuie o problemă în procurare și să devină tot mai scumpe, nu seceta este dușmanul nostru numărul unu. Ci desfacerea, piața. Aici trebuie să intervină domnul președinte Nicușor Dan prin miniștrii de resort. Cum este posibil ca piața românească de produse alimentare, carne, lactate, grâne să fie invadată de importuri? Eu m-am asociat cu un alt fermier și am investit într-o mică fabrică de brânzeturi. Dacă te uiți în supermarketuri vezi 80 % produse lactate din import. Cum protejăm producția internă, producătorul indigen? Or, din păcate, urmărind programul domnului președinte, nu prea am văzut să pună accent pe agricultură și nici pe zootehnie. Doar generalități. Probabil lasă la latitudinea Ministerului Agriculturii. Dar o strategie de țară fără interes în stimularea industriei alimentare, care nu vine din fabricile de resort, ci de la prima verigă a lanțului, de la fermieri, riscă să-și sufoce piața cu surogate și să destabilizeze producătorul român. Ar fi păcat, pentru că România ar avea un potențial extraordinar în creșterea animalelor. Mai ales aici, în Transilvania. Nicușor Dan spune că va susține domeniile strategice. Păi dacă fermierii nu sunt ajutați, unul dintre domeniile strategice de bază ale țării se va prăbuși. Și-atunici, importă Românie!” – menționea Lucian Păcuraru- Vendici.

Reforma nu începe cu „penitența fiscală”

Darian Roșu-Drăgan este proprietarul unor ateliere de mobilier destinat bucătăriilor și holurilor, în Cluj Napoca. Are livrări suficiente, cifra de afaceri îl satisface, livrează produse finite în Ungaria, Polonia și Italia. Patronul clujean consideră inoportună creșterea numărului de taxe și impozite. „Una este să reduci cheltuielie bugetare, pentru care îți trebuie o anume știință, nu „tabula rasa”, și alta este să declanșezi un fel de „penitență” fiscală generală, crezând că expandarea paletei de taxe și impozite îți astupă ție găurile la buget făcute din nepricepere, disperare, presiuni sindicale etc. Domnul președinte Nicușor Dan trebuie să vegheze asupra acestui aspect și să nu cadă în capcana asta. Strategie economică nu înseamnă constrângeri. Apoi, legat de TVA…. Avem o încasare subțire. Să fie cu ochii pe ANAF. România este codașă la recuperarea creanțelor, la încasări, dar campioană la taxe și impozite. Dacă tot îmi spun părerea, eu aș merge pe un TVA gradual. Nu l-aș uniformiza. În funcție de volumul afacerii. Încă o problemă: am văzut că domnul președinte vrea să reformeze sistemul de Justiție. Foarte bine, dar nu-i va fi ușor. Îi va trebui curaj, determinare, chiar puțină nebunie. Și o ultimă chestiune: pensiile speciale. Dacă tot ne plângem de sărăcia bugetară. Este imoral ca pensionarii decenți, onești, cu 40 de ani vechime să trăscă de la o lună la alta, iar alții să fie „speciali”. La locul său de muncă un mecanic de locomotivă nu este cu nimic mai puțin „special” față de un parlamentar. Chiar mai special și mai apreciat de oameni”.

Ilie Bolojan a anunțat că va susține demsersurile de reducere substanțială a cheltuielilor statului: „reduceri unde nu se justifică numărul de posturi, eliminarea structurilor mult umflate în consilii de administrație, remunerate prea mult față de aportul pe care cei de acolo îl aduc, restructurarea companiilor statului, descentralizarea și transferul de competențe către autoritățile locale, fuziuni și comasări între agenții, în așa fel încât statul să își reducă cheltuielile și să ofere servicii rezonabile pentru cetățeni”. Dar, în același timp,acesta spune că „este foarte puţin probabil să se evite creşterea de taxe şi de impozite”.

Beniamin Pascu

Articolul Oamenii de afaceri clujeni, față de programul președintelui Nicușor Dan: Reforma începe de la „deparazitare”. Scăpați țara de clientelism! apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *