May 23, 2024

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea prin PNRR a unui proiect foarte important depus de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, proiect care vizează dezvoltarea infrastructurii digitale și a sistemului informatic medical integrat din cadrul spitalului. Proiectul are o valoare de 4.936.509,91 lei (fără TVA) și o durată de implementare de 12 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Alte șapte unități medicale din Cluj-Napoca vor fi de asemenea digitalizate cu bani europeni.

Soluțiile informatice propuse în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj rezultă din punerea în practică a noului concept de sănătate digitală, prin implementarea unor aplicații care permit utilizarea dispozitivelor mobile în accesarea istoricului medical direct la patul pacientului, portal medical pentru consultarea dosarului pacientului, programarea online, telemedicină, medicina muncii, integrarea modulelor informatice, interoperabilitatea între sisteme/aplicații informatice, agregarea datelor în tablouri de bord, securizarea datelor. De asemenea proiectul își propune completarea modulelor informatice destinate departamentelor non-clinice cu module noi și upgradarea celor existente cum ar fi: modulul aprovizionare/achiziții, modul gestionare salariați, modulul stocuri și obiecte de inventar, contabilitate, etc. Având în vedere uzura fizică și morală a centrului de date existent, proiectul își propune înlocuire și completarea părți hardware cu servere, UPS, switches, dispozitive de stocare date, etc.

Digitalizarea activităților medicale și non-medicale ale SCJU Cluj reprezintă o etapă importantă în procesul de transformare și a daptare a spitalului la noile realități ale medicinei zilelor noastre, alături de celelalte proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Ne bucurăm că reușim să atragem o nouă finanțare nerambursabilă prin PNRR, cea de-a patra de la lansarea programului. Conform criteriilor de eligibilitate, proiectul depus de SCJU Cluj s-a clasat pe prima poziție la nivel național în clasamentul proiectelor similare depuse. Toate aceste proiecte de dezvoltare susținute financiar prin PNRR au un obiectiv comun: oferirea unor servicii medicale de înaltă performanță și creșterea gradului de satisfacție a pacienților”, afirmă prof.univ.Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj.

Aproximativ 150 de milioane de euro este valoarea totală a proiectelor de digitalizare aprobate la nivel național și realizate cu fonduri europene prin PNRR. „Acesta este un pas fundamental pentru digitalizarea reală a sistemelor clinice și non-clinice din spitalele publice românești. Digitalizarea nu este un scop în sine, dar îmbunătățirea și simplificarea proceselor din sistemul de sănătate, prin digitalizarea strategică a tuturor componentelor din sănătate este. Echipa de la Ministerul Sănătății a acționat ireproșabil și a derulat în timp record cred, toate componentele principale din programul de digitalizare, incluzând structurile centrale, CNAS și unitățile spitalicești”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Lista unităților medicale care vor fi digitalizate

Unitățile medicale clujene care vor fi digitalizate prin PNRR sunt: Spitalul Clinic Județean de Urgență, Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor”, Institutul Oncologic Prof. Dr I. Chiricuță , Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul Clinic Municipal, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, Spitalul Militar, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *