May 23, 2024

Parlamentul ungar se preg─âte┼čte s─â aprobe luni aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru ┼úara nordic─â dornic─â s─â adere la Alian┼úa Nord-Atlantic─â dup─â invadarea Ucrainei de c─âtre for┼úele ruse, transmite AFP.

A┼čteptarea a fost lung─â pentru Suedia, iar calea pres─ârat─â cu obstacole. La negocierile dificile cu Turcia, ├«ncheiate printr-un vot pozitiv ├«n luna ianuarie, s-a ad─âugat tergiversarea din partea liderului na┼úionalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care ┼či-a dat acordul de principiu cu mult timp ├«n urm─â, a cerut ├«ns─â ÔÇ×respectÔÇŁ din partea autorit─â┼úilor de la Stockholm, considerate prea critice fa┼ú─â de politica sa, ├«nainte de a finaliza procesul.

Situa┼úia s-a deblocat, ├«n cele din urm─â, ├«n ultimele s─âpt─âm├óni, vizita de vineri a prim-ministrului suedez Ulf Kristersson marc├ónd epilogul unui ÔÇ×proces lung de reconstruire a ├«ncrederiiÔÇŁ, conform declara┼úiilor premierului Orban.

Pentru a pecetlui aceast─â cooperare, cele dou─â ┼ú─âri au anun┼úat achizi┼úionarea de c─âtre Budapesta a patru avioane de lupt─â din Suedia, Ungaria ├«nt─ârindu-┼či flot─â actuala de 14 avioane Gripen.

Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat luni, ├«n jurul orei 16:20 (15:20 GMT), promite s─â nu creeze surprize, av├ónd ├«n vedere majoritatea de dou─â treimi de┼úinut─â de coali┼úia de guvern─âm├ónt. Opozi┼úia va vota ┼či ea favorabil, cu excep┼úia forma┼úiunii de extrem─â dreapta Patria Noastr─â.

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesit─â unanimitatea celor 31 de membri ai Alian┼úei Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022. Suedia ┼či-a anun┼úat candidatura ├«n urma ofensivei Kremlinului ├«n Ucraina, ├«n acela┼či timp cu Finlanda, care a intrat ├«n NATO ├«n aprilie 2023.

├Än toat─â aceast─â perioad─â, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii exper┼úi au v─âzut ├«n aceast─â abordare o strategie de ┼čantaj a Budapestei pentru a ob┼úine concesii din partea UE, precum ┼či deblocarea a miliarde de euro din fonduri ├«nghe┼úate ├«n prezent, ├«n timp ce al┼úii au v─âzut ├«n aceast─â atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de pre┼čedintele rus Vladimir Putin ┼či de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

├Äns─â, ├«n opinia analistului Mate Szalai, motiva┼úia este alta: prim-ministrul ungar prioritizeaz─â interesele na┼úionale ├«nainte de orice.ÔÇŁA mers c├ót de departe a pututÔÇŁ, oprindu-se la timp ÔÇ×pentru a nu crea probleme serioase comunit─â┼úii transatlanticeÔÇŁ, a declarat analistul ungar pentru AFP. ├Än acela┼či mod ├«n care a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, ├«nainte de a ceda la ├«nceputul lunii februarie, sub presiunea partenerilor s─âi din UE. Adopt├ónd o astfel de strategie, Viktor Orban vrea s─â demonstreze c─â ┼úara sa, cu o popula┼úie ce nu dep─â┼če┼čte zece milioane de locuitori, conteaz─â ┼či ÔÇ×nu trebuie subestimat─âÔÇŁ, crede cercet─âtorul de la Universitatea CaÔÇÖ Foscari din Vene┼úia. El nu ob┼úine ÔÇ×un rezultat tangibil ├«n materie de politic─â extern─âÔÇŁ, dar aceast─â atitudine de ÔÇ×confruntareÔÇŁ pe scena interna┼úional─â ├«i serve┼čte ÔÇ×pentru a-┼či men┼úine popularitatea acas─âÔÇŁ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *