September 17, 2024

Clujenii trebuie să fie precauți atunci când primesc anumite oferte „unice de neratat” online deoarece infractorii „cibernetici” folosesc metode tot mai ingenioase pentru a înșela oamenii de bună-credință. Acesta a fost mesajul transmis, în cadrul conferinței de presă organizată în data de 25 aprilie 2024 de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, de către reprezentanții IPJ Cluj. Totodată, aceștia au mai precizat că în ultima perioadă, mulți din infractorii din stradă au fost identificați cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Prezent la eveniment, inspectorul șef adjunct al IPJ Cluj, comisarul șef de poliție Ciprian Neag, a denumit recomandările ca fiind o pregătire antivictimală a populației, adică: „Oamenii să cunoască date și informații care sunt relevante înainte de a lua o decizie pe un anumit domeniu. Am vrea să oferim acele sfaturi utile, cum să se protejeze în ceea ce privește acele înșelăciuni cu investiții, promisiunea de a obține rapid câștiguri pe termen scurt – prea frumos ca să fie adevărat. De fapt, la mijloc este ingeniozitatea lor de a obține accesul la datele din contul bancar. Având acest acces efectiv dispar toți banii din cont.”, a spus inspectorul adjunct al ISJ Cluj.

În demascarea infractorilor „cibernetici”, și nu numai, un rol esențial îl au polițiștii de la Serviciul Criminalistic. „Serviciul Criminalistic, este așa numita „Poliție științifică”. Sunt polițiști care deservesc toate celelalte servicii din Inspectorat. Ei se ocupă în special cu deplasarea la fața locului comiterii unor infracțiuni sau a unor fapte cu impact deosebit în ceea ce privește populația pentru ca să releve toate indiciile lăsate de autorul unei infracțiuni și pentru a pune în evidență mijloacele de probă de care avem nevoie, mai târziu, în desfășurarea anchetei pentru a stabili toate împrejurările concrete ale săvârșirii unei fapte. Ceea ce ajută, în primul rând, fie la stabilirea exactă a situației unei fapte și de multe ori la agravarea sau atenuarea răspunderii penale în ceea ce îl privește pe făptuitor.”, a afirmat comisarul șef de poliție Ciprian Neag.

Big Brother, ajutor în prinderea răufăcătorilor

La rândul său, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Cluj, comisar șef de poliție Mihai Marius Teodorescu, a precizat în anul 2023, efectivele Serviciului Criminalistic au efectuat 4.800 de deplasări dintre care 3.523 de intervenții pentru cercetarea la fața locului. În munca lor, politiștii sunt ajutați și de imaginile oferite de sistemele de supraveghere „Referitor la identificări prin metoda dactiloscopică au fost identificați 350 de autori, precum și 52 de peroane recunoscute din imagini provenite de la diferite surse, în principal sisteme de supraveghere video de la persoane privade ori de pe domeniul public. În domeniul balisticii judiciare, au fost identificate arme de foc după elementele de muniție trase și recuperate din câmpul infracțional. Au fost identificați 19 autori ai scrisului de mână ori ai semnăturilor din diferite documente.”, a spus comisar șef de poliție Mihai Marius Teodorescu.

Inspector șef adjunt al IPJ Cluj, Ciprian Neag, a subliniat utilitatea camerelor video în prinderea infractorilor: „În ultima perioadă, procesăm foarte multe imagini le comparăm cu bazele noastre de date. Au fost 52 de cazuri în care am identificat automat persoanele din aceste înregistrări video ceea ce pentru noi înseamnă un progres destul de important deoarece ne ajută să descoperim autorii unor infracțiuni care de multe ori sunt autorii unor infracțiuni grave săvârșite în stradă.”, inspector șef adjunt al IPJ Cluj, Ciprian Neag.

După cum a afirmat șeful Serviciului Criminalistic, Mihai Marius Teodorescu, în topul infracțiunilor cercetate de criminaliști se află furturile, tâlhăriile și uciderile din culpă: „Cele mai multe dintre infracțiunile investigate au fost cele de furt, urmând altele de tipul infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului, precum tâlhării, ucideri din culpă, morți suspecte, loviri sau alte violențe, lipsire de libertate, conducere fără permis.”, a precizat șeful Serviciului Criminalistic. Polițiștii clujeni s-au confruntat și cu situații când s-au descoperit cadavre ale unor persoane a căror identitate nu era cunoscută, așa- numitele cadavre cu identitate necunoscută. În aceste cazuri, polițiștii clujeni au desfășurat activitățile specifice în vederea stabilirii identității acestor persoane.

Totodată, inspectorul șef adjunt al IPJ Cluj, Ciprian Neag, a prezentat metoda Spoofing-ul: „Vorbim de acele oferte „unice” potrivit cărora „e ok să-ți dublezi banii” și „să faci o investiție acum” pentru că „acum este momentul când companii, dintre cele listate la bursă, își vând acțiunile. Aceste oferte sunt foarte tentante. Acești infractori „cibernetici” folosesc inclusiv reclame plătite pentru a-și promova produsele, fiind vizibili pentru cât mai mulți utilizatori cu oferte care merită, zic ei, exploatate pe moment. Mai mult, inteligența artificială permite crearea unor videoclipuri, așa numitele deepfake, cu personaje cunoscute care promovează produse, deși aceste vedeoclipuri sunt false. Unii dintre oameni prind încredere și dacă dau click pe respectiva reclamă, li se dă un număr de contact (cu „sună acum”, „aplică acum” sau „completează un formular”). Li se propun toate beneficiile „ofertei unice”. Prin câștigul mare și imediat, oamenii sunt convinși să facă aceste investiții. Majoritatea acelora care accesează astfel de reclame nu au cunoștințele necesare ca să facă depunerile de bani. Atunci infractorii le propun să-i ajute din punct de vedere tehnic. Infractorii trimit oamenilor pe rețelele sociale anumite linkuri, să descarce o aplicație, care permite preluarea controlului dispozitivului (PC, telefon) complet. Dacă oamenii au instalat aplicația și și-au dat codurile de acces, dispozitivul poate fi manevrat de la distanță. Următorul pas este să obțină datele de acces în cont, fie datele de pe contul bancar fie userul și parola de acces la cont. În momentul în care infractorii intră în contul bancar, calculatorul sau telefonul este controlat de la distanță, iar oamenii înșelați pot doar vedea cum banii din contul personal dispar spre alte conturi.

Sfaturi pentru a evita să fiți înselați de infractorii cibernetici

Nu trebuie să dezvăluiți niciodată datele de pe card prin intermediul apelului sau mesajului, unitățile bancare nu vă vor solicita datele prin acest mod.

Nu autorizați persoanele suspecte să vă acceseze datele din telefon prin aplicații de control la distanță. Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană.

Știm că de Paște primim multe link-uri cu felicitări de la rudele noastre sau în perioada reducerilor, cumpărături unice oferite de diferite branduri, însă nu accesa link-uri suspecte, primite pe mail sau prin SMS, și nu completa datele tale pe acestea.

Tia Sîrca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *