April 25, 2024

Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de falsă mărturie vineri, în urma unui proces în care a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare în timp ce era încă în funcţie, relatează AFP şi Reuters.

„Sebastian Kurz este vinovat”, a declarat judecătorul la Viena, condamnându-l la opt luni de închisoare cu suspendare în primă instanţă, la cererea procurorului care a iniţiat procedura.

Anterior, în cursul ultimei sale declaraţii, fostul şef al guvernului în vârstă de 37 de ani – care poate face recurs – a spus că se simte „dezarmat” şi „foarte rău” să fie acuzat, dând asigurări că nu a avut niciodată intenţia de a minţi.

Pe parcursul celor 12 zile de audiere politicianul şi-a declarat nevinovăţia, dând vina pe procurori şi adversari pentru problemele sale legale. „Au vrut să mă distrugă”, a spus el.

Devenit cel mai tânăr lider ales de pe planetă, la vârsta de 31 de ani, în 2017, înainte de a se retrage în toamna anului 2021, el a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare.

Primul cancelar austriac pe băncile justiţiei în mai bine de 30 de ani, Sebastian Kurz a respins acuzaţia că a i-a indus în eroare „cu bună ştiinţă” pe parlamentari atunci când l-au interogat în 2020 despre rolul său în numirea unei rude, Thomas Schmid, la conducerea unei companii foarte puternice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *