„Sunt un om îndrăgostit de Cluj, sunt un om care l-a cântat, dar Clujul pe care l-am cântat nu mai este Clujului de astăzi, care seamănă tot mai mult cu un fel de apendice al unor mari festivaluri”, spune cunoscutul om de cultură clujean Horia Bădescu.
Declarația a fost făcută, vineri seara, cu ocazia lansării celui mai recent volum al său-Cafeneaua îngerilor, eveniment ce a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în prezența a numeroase personalității ale vieții culturale și academice.
Autorul poeziei E toamnă nebun de frumoasă la Cluj a mai semnalat că universitatea nu mai este un loc al înaltei trăiri și înaltei gândiri și mai degrabă, spune acesta, un mijloc de a obține diplomă.
„Lumea academică a uitat ceea ce domnul președinte al Academiei Române (Ioan Aurel Pop-n.n) a lansat când a venit rector al Universității (Universitatea Babeș-Bolyai”, în celebra „Datorie” a generației noastre, care venea de la făuritorii Universității. Astăzi, Universitatea nu mai este un loc al înaltei trăiri și înaltei gândiri și de multe ori doar un mijloc de a obține o diplomă care să aducă bani”, a spus poetul Horia Bădescu.
El a afirmat în fața celor prezenți la eveniment că pe vremea primei generații „Echinox” exista mitologia boemei clujene, care în opinia poetului, a fost o înaltă boemă. „Acea boemă de atunci și lăcășurile și locurile de întâlnire a intelectualități clujene nu mai sunt astăzi”, afirmă Horia Bădescu.
Reputatul scriitor clujean afirmă că prin volumul Cafeneaua îngerilor și-a propus să ofere niște paradigme într-o lume care este lipsită de paradigme în adevăratul sens al cuvântului.
„Ceea ce am vrut să fac este să ofer o geografie literară și picturală de o altitudine și o geografie literară care are niște limite de vârstă. Niciunul dintre cei care se regăsesc aici nu este mai jos de 70 de ani. Suntem noi, cei care am fost cândva tineri și care suntem încă acum în putere de a face ceva pentru noi și pentru această țară. Am vrut să ofer niște paradigme într-o lume care este lipsită de paradigme în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că ni se propune mediocritatea, ni se propun tot felul de năzdrăvănii, paradigme ale existenței și estetice. Și am încercat să spun lumii că există oameni adevărați care au structurat literatura română, istoria României. Aceștia sunt cei care ar trebui să ne conducă pentru că prea puțin li se mai acordă atenție”, a transmis Horia Bădescu.
Volumul Cafeneaua îngerilor nu este o simplă istorie literară, ci o „bucată de suflet”, după cum mărturisește autorul. Horia Bădescu reunește amintiri, portrete literare și reflecții asupra unor personalități marcante din literatură și arte plastice, conturând o panoramă a lumii culturale pe care a traversat-o de-a lungul anilor. Prin paginile cărții, cititorii vor descoperi chipurile unor scriitori și pictori, magiștri și discipoli, tovarăși de drum cu care autorul a împărtășit pasiunea pentru artă și literatură.
Horia Bădescu este una dintre figurile proeminente ale literaturii române contemporane. Poet, prozator, eseist, doctor în litere, jurnalist și diplomat, Bădescu a primit numeroase premii, printre care Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1991) și Premiul European de poezie francofonă „Léopold Sédar Senghor” (2004). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Scriitorilor Francezi, precum și al mai multor instituții culturale internaționale. A publicat peste treizeci de volume de poezie, eseuri și romane, apărute în România, Franța, Belgia, Bulgaria, Macedonia, Spania și Vietnam.
C.P.
Articolul Poetul Horia Bădescu: Clujul pe care l-am cântat seamănă tot mai mult cu un apendice al unor mari festivaluri apare prima dată în ziarulfaclia.ro.