
25 de povești scrise de copii de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” au devenit poezii în interpretarea creativă a scriitorului clujean Ioan Ciorca. Colaborarea scriitorului Ioan Ciorca cu învățătoarea Simona Șerban de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca face posibilă nașterea unei cărți de citit pentru copii cu totul speciale. Cei doi, având experiența altor proiecte deosebite desfășurate împreună, își unesc iarăși forțele de data aceasta pentru a încuraja copiii să citească, să iubească lectura. Astfel, în urma colaborării amintite a apărut cartea „Povești povestite, pe versuri tocmite”, la editura „Napoca Star”, scrisă în versuri de scriitorul clujean Ioan Ciorca după texte compuse în cadrul orelor de limba și literatura română de elevii clasei a III-a B, conduși de profesoara de învățământ primar Șerban Simona.
Cetitul cărților, cea mai frumoasă și mai de folos zăbavă
Vorbind despre această inițiativă în premieră pentru școlile din Cluj-Napoca, scriitorul Ioan Ciorca spune: „Proiectul intitulat „Citind, reînvățăm să gândim” își propune a stimula dorința copiilor de a se întoarce spre „cea mai frumoasă și mai de folos zăbavă”, adică spre „cetitul cărților”, precum spunea cronicarul Miron Costin, stimulându-le capacitatea de „a gândi singuri”, prin curiozitatea nativă cu care sunt înzestrați.
„Ideea acestui proiect, mărturisește scriitorul Ioan Ciorca, a venit după o întâlnire cu elevi din clasele mici, de la o prestigioasă școală din Cluj-Napoca, care avea ca temă cititul poveștilor și povestitul. Scriitorul observând că doar o parte din copii au povestit despre cele citite și altă parte l-au ignorat preferând să rămână în realitatea virtuală, butonând telefoanele mobile, a încercat să le stârnească curiozitatea și acestora din urmă provocându-i să povestească. Scriitorul Ioan Ciorca spune că le-a vorbit de abilitățile lor tehnice privind navigarea pe Internet, dar și despre efectele nedorite ale utilizării excesive a Internetului care nu dezvoltă o gândire liberă și îi împiedică să se exprime liber.
Cartea „Povești povestite, pe versuri tocmite”, după povești spuse de elevii clasei a III-a B a Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, are un rol educativ, dar prin modul în care a fost concepută, mai are unul de promovare a lecturii și de încurajare a micilor creatori, care stimulați precum în acest proiect de un scriitor neobosit și o învățătoare dedicată își descoperă talentul minunat de a scrie povești.
Poveștile copilăriei, bucurie la orice vârstă
Despre primul volum realizat în acest mod inedit, profesorul de învățământ primar Simona Șerban afirmă: „Cartea vine în încurajarea și provocarea copiilor înspre tainele cititului și ale poveștilor. Adunând filă cu filă, poveste cu poveste, însoțite de desene reprezentative, am reușit să întocmim ca urmare a muncii și inspirației elevilor o carte care să pună în valoare talentul și străduița acestora. Copiii sunt antrenați în a povesti întâmplări din viața lor, a descrie prieteni buni sau animale preferate. Talentele lor devin sursă de inspirație pentru scriitor, care la rândul lui folosește idei pentru a reda în versuri copilăria și bucuriile ei”.
Interesant este faptul că în ceea ce privește cartea „Povești povestite, pe versuri tocmite” elevii participă la procesul creației iar această experiență nu numai că îi apropie de citit, dar îi determină să prețuiască mai mult cărțile, pe cei care le scriu, adică pe scriitori. „Copiii se simt bucuroși că au contribuit la legarea unei cărți, că textele lor au fost utile. Cunoscând întregul proces al realizării unei cărți ei vor ști să respecte scriitorul, munca și opera sa. Vor fi mai receptivi în a citi o carte, amintindu-și de rezultatul obținut atunci când au lucrat cu toții: elevi, învățătoare, părinți, scriitor, tipograf”, precizează prof. învățământul primar Simona Șerban.
Cartea a apărut cu sprijinul părinților elevilor clasei a III-a B de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” și va fi primită cadou de către elevi, în data de 6 decembrie 2024, cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, cunoscut ca sfântul care aduce cadouri copiilor harnici și cuminți.
Tia SÎRCA