May 23, 2024

Sâmbătă, 11 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la primul hram al Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea clujeană Sânnicoară, potrivit www.mitropolia-clujului.ro. Centru reprezintă  un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care după finalizare va asista, în mod gratuit, pacienții minori cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.

Citând aceeași sursă, cu acest prilej, la demisolul centrului, unde va fi amenajat un paraclis pus sub ocrotirea Sfântului Mucenic Hristofor, prăznuit anual la data de 9 mai, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat prima Sfântă Liturghie. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, secretarul-șef al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – preotul Cosmin Trif, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop și alți preoți invitați.

Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au fost demarate în luna noiembrie 2023. La finalul anului trecut s-a reușit turnarea fundației, iar în prezent se lucrează la cofrarea, armarea și turnarea planșeului peste mansardă, urmând apoi finalizarea acoperișului.

Edificiu se construiește în localitatea Sânnicoară, pe strada Triajului, pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.

Conform www.mitropolia-clujului.ro, Spitalul „Sf. Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative construit de Arhiepiscopia Clujului, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2012 de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș.

Cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, asociație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

Conturile puse la dispoziției sunt următoarele:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 EURO donați lunar pentru construirea acestui spital.

Sursă foto: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *