June 20, 2024

 

Din dorința de a marca Ziua Independenței statului Israel și Ziua Solidarității și Prieteniei româno-israeliene (14 mai), Centrul Cultural Evreiesc din Cluj a găzduit recent un dublu eveniment, moderat de Gheorghe Eisikovits: lansarea volumului „La umbra muntelui Tabor – Oameni și locuri din Țara sfântă” al scriitorului Radu Țuculescu – în prezența a doi dintre protagoniștii cărții, Paul Farkaș și Moshe B. Itzhaki – și expoziția de artă fotografică și documentară a colecționarului Andrei Klein, ce cuprinde un portofoliu eterogen de timbre, cărți poștale, bancnote, bilete de călătorie, fotografii, invitații la spectacole, coperți ale unor discuri de vinil cu muzică israeliană.

„Scopul nostru este de a lansa o carte inedită pe care scriitorul Radu Țuculescu a scris-o nu demult, o carte care urmează după călătoriile pe care le-a făcut, de mai multe ori, în Israel. Este o carte unde vedem cum un intelectual înțelege societatea israeliană așa cum nu mulți oameni sunt în stare să o înțeleagă. Radu este un scriitor foarte cunoscut, atât în țară, cât și peste hotare. În Israel am încercat să-l traducem și am reușit – comedia spumoasă „Trei în dormitor”, „Bravul nostru Micșa”, a spus profesorul Paul Farkaș, cu ocazia lansării de la Cluj.

În adresarea sa, profesorul, poetul și traducătorul Moshe B. Itzhaki a făcut o radiografie a situației pe care o traversează populația israeliană ca urmare a conflictului dintre Israel și Fâșia Gaza. Totodată, a lansat un apel la solidaritate din partea poporului român, de a sprijini „lupta noastră pentru binele vieții”.

„M-am trezit cu o poezie care mi s-a dedicat”

Referindu-se la volumul „La umbra muntelui Tabor”, apărut anul acesta la editura Galaxia Gutenberg, Radu Țuculescu a subliniat: „M-am gândit ca alături de acest jurnal de călătorie să pun și câteva interviuri. Se completează foarte bine cu observațiile mele apropo de această țară extraordinară, plină de contradicții. Am ales așa: evrei născuți în România, plecați în Israel, evrei născuți în Israel din părinți români și evrei născuți în Israel care aparent nu au nimic cu România. Ba au, eu i-am adus aici, le-am organizat expoziții. Sunt oameni de cultură toți cei pe care i-am intervievat”. „Una dintre multiplele emoții pe care le-am trăit în Israel este faptul că, la un moment dat, m-am trezit cu o poezie care mi s-a dedicat, a spus Radu Țuculescu, dând citire  poemului în limba română, urmat de varianta în ebraică, în lectura lui Moshe Itzhaki, autorul textului.

„Israelul vechi și nou”

În continuare, colecționarul și fotograful Andrei Klein a invitat auditoriul la o scurtă incursiune în istoria statului israelian modern, ulterior cei prezenți având ocazia de a se bucura și de suportul vizual oferit de generoasele exponate, reunite sub genericul „Israelul vechi și nou”, în sala Egon Marc Lővith a Centrului Cultural Evreiesc din Cluj. Colecția bogată impresionează prin vastitatea materialelor, prin colorit, ca și prin detaliile interesante privind viața cotidiană din Israel sau relațiile diplomatice bilaterale ale acestei țări.

Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *