July 1, 2025

Profesorii de limba și literatura română protestează vizavi de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal, care prevăd reducerea limbii și literaturii române la două ore pe săptămână, la clasele a XI-a și a XII-a, în trunchiul comun. Astfel, Asociația profesorilor de limba și literatura română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) Cluj-Napoca au atras atenția recent într-o notă de protest că își exprimă, pe de-o parte, îngrijorarea cu privire la impactul și consecințele așa-numitei reforme curriculare, pe termen mediu și lung, pe de altă parte, iau act de prejudiciul major adus limbii materne, care dobândește, astfel, un statut inferior, asemănător unei limbi străine, printr-o alocare orară deficitară. Profesorii acuză poziția duplicitară a declarațiilor ministrului David car recunoscând rata alarmantă a analfabetismului funcțional, în rândul elevilor din România, și că educația este o problemă de securitate națională, totuși girează noile planuri-cadru și reducerea limbii și literaturii române la două ore pe săptămână.

Am putea asista la devalorizare limbii și culturii

Anterior notei de protest, ANPRO a transmis o scrisoare deschisă aceluiași ministru argumentând necesitatea menținerii celor trei ore de limbă și literatură română, la toate clasele de liceu, indiferent de profil, filieră sau specializare. Aceștia au adus argumente în acest sens, unul dintre acestea fiind faptul că limba este suportul oricărui act de învățare, formal, nonformal sau informal. Profesorii au argumentatlimba română este limbă oficială a statului, prin urmare trebuie cunoscută și folosită în mod corect de toți cetățenii, așa cum este statuat în Constituția României. Aceștia au arătat că locul conferit limbilor naționale în Europa reflectă excepționala valoare formativă a acestor discipline, dând exemplul Franței care alocă limbii materne un număr de șapte ore, alături de latină contribuind la formarea unei culturi generale temeinice. De aceea, din perspectiva noilor proiecte de plan-cadru, limba româna, ca limbă maternă, are un statut similar sau comparabil, la clasele a XI-a și a XII-a, cu o limbă străină/modernă prin alocarea celor doar două ore/ săptămână, inechitate care va duce la o devalorizare a limbii și a culturii, au subliniat profesorii de limbă română.

Analfabetismului combătut cu mai puțină știință de limbă

De asemenea, aceștia au precizat că este contraintuitiv să combați analfabetismului funcțional, în toate formele sale de manifestare, diminuând numărul de ore alocat limbii și literaturii române. Ei mai arată că nu se poate asigura un parcurs coerent la nivelul disciplinei, deoarece două ore pe săptămână sunt insuficiente pentru a acoperi cele cinci domenii de conținut pe care ar trebui să le dezvolte noua programă de limba și literatura română pentru liceu, continuând transferul de achiziții început din gimnaziu. Nici din perspectiva examenului de bacalaureat, nu se poate asigura o pregătire temeinică în cele două ore pe săptămână la singura disciplină la care se susțin două probe distincte, comunicare în limba maternă, respectiv o probă scrisă. Mai mult, profesorii consideră că o alocare orară deficitară prejudiciază inclusiv literatura contemporană, mult mai atrăgătoare pentru tânăra generație, ilustrată în contrapunct cu literatura de patrimoniu. Dascălii de limba română au mai atras atenția că actuala construcție curriculară pe care o propune Ministerul Educației nu validează statutul românei, de limbă maternă, și nu corespunde noului profil al absolventului format într-o proporție considerabilă prin susținerea științelor umaniste. Un ultim argument adus ministrului este acela că din perspectiva competențelor-cheie stabilite la nivel european, o disciplină căreia i se alocă doar două ore/săptămână nu poate asigura formarea și dezvoltarea optimă a unora dintre acestea, cu atât mai mult caracterul lor transferabil, în diferite contexte de învățare și de viață. Reamintim că noile planuri-cadru se află în consultare publică în perioada 31 ianuarie – 6 martie 2026.

Tia SÎRCA

Articolul Profesorii protestează împotriva reducerii orelor de limba română în liceu apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *