June 25, 2024

Cine trece prin municipiul Gherla neapărat vizitează și frumosul parc aflat chiar în centrul orașului, la doar doi pași de Primărie. Supranumit și ”Micul Schönbrunn” splendidul parc conceput în stil englezesc a fost inaugurat în anul 1864 și se întinde pe cca. 40 de hectare, o zonă verde cum puține localități au în țara noastră. 

Aleile principale sunt orientate în direcțiile punctelor cardinale și intercardinale, ca o adevărată ”Roză a vânturilor”. Parcul se întinde până la Someșul Mic, iar în partea spre centrul urbei curge Canalul Someșului, deci toată verdeață este înconjurată de apele curgătoare ale răului ce traversează localitatea. Parcul cuprinde variate specii de arbori autohtoni, dar și exotici, iar printre ele se află și doi arbori Ginkgobiloba, o specie mai rar întâlnită pe meleagurile noastre, dar Gherla se poate lăuda și cu astfel de curiozități. Nu e de mirare, dacă oamenii suferinzi caută acești arbori aflați în părculețul ”Elisabeth”. Iată că și denumirile anumitor părți ale parcului gherlean sunt de origine englezească. Parcul Central este locul favorit de promenadă al gherlenilor, în prezent, acesta aflându-se într-un amplu proces de înfrumusețare și reamenajare. Pe lângă obișnuitele acțiuni de curățenie de primăvară, edilii municipiului doresc în acest an și efectuarea unor lucrări de amploare. În acest sens, s-a întocmit și un proiect îndrăzneț, ce prevede investiții importante în reamenajarea întregului parc, bijuteria naturală a urbei. În sprijinirea acestor planuri edilitar-gospodărești Gherla va primi șase milioane de euro pentru reabilitarea parcului mare, un ajutor substanțial de care au mare nevoie edilii municipiului, care mai au și alte inițiative în domeniul zonelor verzi și a parcurilor de pe raza orașului. Cei care conduc destinele urbei doresc în acest an să amenajeze și o pistă de biciclete pe digul Someșului Mic, între parc și Băile Băița. Ar fi o soluție bună pentru dezvoltarea cicloturismului în rândul tinerilor. Gherla totdeauna s-a aflat printre cele mai gospodărite orașe din județ, în anii 60 obținând chiar și premii la nivel de țară.

Tradițiile trebuie continuate, în acest an, fiind vizat parcul central, unde deja s-au făcut măsurăturile necesare demarării lucrărilor de reabilitare.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *