April 25, 2024

România își face simțită prezența la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma, FRANCOFILM, prin proiecția filmului „Oameni de treabă” (2022), sub regia talentatului Paul Negoescu. Evenimentul este unul de marcă în peisajul cultural al capitalei italiene și reprezintă o ocazie deosebită pentru promovarea cinematografiei românești în cadrul comunității francofone.

Inițiativa este susținută de Ambasada României în Republica Italiană și de Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, evidențiind astfel colaborarea și implicarea instituțiilor culturale în promovarea artei și culturii românești peste hotare.

Filmul „Oameni de treabă” explorează viața lui Ilie, un polițist dintr-un sat în care corupția pare să fie o parte integrantă a vieții cotidiene. Iulian Postelnicu îl interpretează pe Ilie, iar povestea este plină de tensionare și momente ce se succed într-un ritm alert. Paul Negoescu, regizorul filmului, își descrie creația ca fiind o reflectare a realității într-o manieră abruptă și, uneori, comică.

„Oameni de treabă” aduce în prim-plan teme actuale și universale, oferind publicului o oglindă fidelă a societății contemporane. Este o dramă-comedie neagră ce capturează atenția spectatorilor și îi provoacă să reflecteze asupra lumii în care trăiesc.

Proiecția filmului va avea loc duminică, 10 martie 2024, la ora 18:00, în incinta sediului Institutului Francez – Centre Saint Louis (Largo Toniolo 21/22), în varianta originală cu subtitrări în italiană. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, oferind astfel oportunitatea tuturor iubitorilor de film de a se bucura de o experiență culturală deosebită.

FRANCOFILM, care se desfășoară în perioada 7-14 martie 2024, aduce în fața publicului 16 filme de lung metraj, dintre care 13 sunt în competiție, provenind din 14 țări francofone. Evenimentul este organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Festivalul se va încheia cu decernarea unor prestigioase premii, inclusiv Premiul Juriului și Premiul Publicului, recunoscând astfel excelenta în cinematografia francofonă.

Participarea României la FRANCOFILM reprezintă nu doar o oportunitate de a promova arta cinematografică românească, ci și un moment de întâlnire și dialog cultural între țări francofone, subliniind importanța și diversitatea patrimoniului cultural comun.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *