May 21, 2024

Duminica trecută creștinii greco-catolici din municipiul Gherla au trăit momente duhovnicești, prilejuită de sărbătorirea hramului Sfintei Mănăstiri „Buna Vestire”.

Cu această ocazie Provincia ”Inima neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” – Comunitatea ” Buna Vestire” Gherla a invitat credincioșii din localitate și împrejurimi la celebrarea Mănăstirii ”Buna Vestire” de pe strada Horea și încheierea Anului Jubiliar 75 de ani de la fondarea Surorilor Baziliene. Având în vedere amploarea mare a evenimentului religios, Sfânta Liturghie Arhierească a avut loc la Biserica Greco-Catolică ”Sfântul Iosif” din Piața Gării, unde un mare număr de enoniași au participat la slujba oficiată alături de un sobor de preoți de IPS Claudiu –Lucian Pop, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Gherla-Cluj. În timpul liturghiei a cântat corul Surorilor Baziliene. Alături de gazde sărbătoarea a fost onorată și de multe surori venite din Cluj-Napoca, județele Bistrița Năsăud și Maramureș. Au fost momente înălțătoare, de bucurie, creștinii gherleni sărbătorind împreună cu Surorile Baziliene marcarea a 75 de ani de la fondarea comunității.

Noua capelă a Mănăstirii ”Buna Vestire” de pe strada Horea din municipiul Gherla a fost sfințită la data de 24 martie 2005 de IPS Floentin Crihălmeanu. Apostolatul Surorilor este bazat pe rugăciune, surorile ocupându-se de catehizare și îndrumare spirituală. Poarta lăcașului de cult se deschide mereu pentru cei lipsiți, care primesc ajutor, hrană și alinare sufletească. De asemenea, surorile poartă grija bolnavilor din spital și la domiciliu. O preocupare constantă este catehizarea copiilor și a tinerilor, cu care se participă și la diferitele evenimente religioase organizate în localitate sau la Cluj-Napoca. Așa cum s-a subliniat și în cadrul slujbei oficiate în weekendul trecut, Surorile Baziliene doresc să ducă tuturor mesajul iubirii lui Dumnezeu și să fie purtătorii de Cristos. În asta constă misiunea reprezentantelor comunității ”Buna Vestire”, care în prezent ocupă un loc important în viața spirituală și religioasă a Gherlii, o prezență activă în protecția socială a oamenilor nevoiași.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *