December 5, 2024

Într-o atmosferă încărcată de spiritualitate și tradiție, la Clubul Copiilor din Huedin a avut loc la începutul acestei săptămâni un eveniment editorial cu totul deosebit. Este vorba de lansarea unui volum ce aduce în prim plan zilele în care locuitorii din zona de nord vest a Munților Apuseni fie celebrează evenimente religioase sau sărbătoresc un sfânt, fie cinstesc un moment important din istoria lor sau aduc respectul cuvenit valorilor care constituie identitatea noastră națională.

Cartea „Sărbătorile în etnogeneza românească. Referiri la zona Huedin”, semnată de cunoscutul istoric de la poalele Vlădesei, Nicolae Șteiu și de teologul Leon Cosma vine să conecteze cititorul la interfețele sărbătorilor de peste an, atât ale celor religioase cât și a celor laice. Demersul vine într-un context tot mai dinamic dar și potrivnic în care se încearcă înstrăinarea de străbuni, valori, de tradiții și de tainele locului.

Volumul foarte bine structurat oferă în cele 155 de pagini șansa pentru cei interesați să descopere valori nealterate de valul globalizării și al integrării în lumea dezumanizată.

În vârstă de 88 de ani, Nicolae Șteiu și-a dedicat viața activității didactice și istorie, fiind cunoscut drept „cronicarul Apusenilor”.

Prin cele peste 20 de monografii de localități publicate, Nicolae Șteiu este și va fi o adevărată piedică în calea uitării istoriei, tradițiilor și obiceiurilor comunităților din Apuseni.

Pe parcursul impresionantei cariere de dascăl-peste patru decenii, Nicolae Șteiu a contribuit la formarea a numeroși profesori universitari, magistrați, profesori de învățământ preuniversitar, medici și experți în diverse domenii. Mulți dintre aceștia îi datorează dascălului Nicolae Șteiu cariera lor profesională.

Leon Cosma este unul dintre foștii elevi ai reputatului istoric și profesor Nicolae Șteiu. Originar din Fildu de Jos, localitate aflată la 8 kilometri de Huedin, Leon Cosma este dublu licențiat în educație fizică și teologie. Prima licență a obținut-o la Oradea în educație fizică iar pe cea în teologie a luat-o în Israel la „Studium Theologicum Jerosolymitanum”

Este arhidiacon în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea și ghid în „Țara Sfântă” începând din anul 2000.

La evenimentul editorial de la Huedin au luat parte profesori de la școlile din oraș, reprezentanți ai bisericii, elevi și numeroși localnici din zona Huedin iubitori de cultură și tradiții.

Moderatorul evenimentului a fost profesorul de istorie Cristian Filip, fost elev al reputatului dascăl și istoric Nicolae Șteiu.

În intervenția sa, Cristian Filip a explicat că lucrarea constituie o combinație fericită de religie, istorie și etnografie. „Aici, autorii ne dau întâlnire cu marile sărbători creștine intercalate armonios cu sărbătorile naționale, provenite din mari evenimente istorice ale românilor. Este o sinteză având la bază și inspirată din multiplele monografii de localități elaborate de domnul profesor N. Șteiu”, a precizat Filip.

El a făcut apoi o scurtă prezentare a volumului.

„După cuvântul înainte scris cu acribie de preacucernicul părinte arhidiacon Leon Cosma și argumentul celor doi autori de unde aflăm ce i-a determinat să realizeze această carte de sinteză spiritual-istorică, ni se prezintă câteva aspecte fundamentale despre etnogeneza românilor.

Urmează prezentarea sărbătorilor. Prima dintre acestea este sărbătoarea limbii române din 31 august. M-am întrebat și poate v-ați întrebat și domniile voastre de ce au început cu această sărbătoare. Explicația ne-o oferă citatul din istoricul Nicolae Iorga: „în centrul vieții oricărui popor este limba lui, fiind forma cea mai înaltă, cea mai deplină în care se poate exprima sufletul unui popor”. Și cunoscându-l destul de bine pe domnul profesor Șteiu, iubitor de popor și de neam, cuvintele sunt de prisos.

Călătoria noastră religioasă, etnografică și istorică continuă cu sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus sau Crăciunul, cum îi spunem în popor și continuă cu toate celelalte mari sărbători creștine, intercalate cu cele naționale: Sărbătoarea de la Crucea Iancului, Târgul de la Negreni…

Textul bine documentat și articulat este presărat cu frumoase imagini care ilustrează modul în care noi, românii, ne cinstim și ne respectăm sărbătorile. Și dacă răsfoiți cartea, puteți avea surpriza să vă regăsiți în fotografiile inserate din plin.

La final avem prezentată „sărbătoarea sărbătorilor” din punct de vedere național și anume Marea Unire sărbătorită la 1 Decembrie.

Ultimul capitol prezintă momentele cele mai importante din viața familiei tradiționale: nașterea și botezul, căsătoria și moartea”, a evidențiat istoricul Cristian Filip.

Cartea dispune de utile referințe la unitatea limbă-tradiție-spiritualitate, constituind o realizare de preț a etno-folcloristicii noastre.

Lansarea volumului „Sărbătorile în etnogeneza românească. Referiri la zona Huedin” a inclus un impresionant moment artistic susținut de Ansamblului Muguri de Dor din Poieni coordonat de Ionel Pop, de rapsodul popular Ioana Roman care i-a încântat pe cei prezenți cu pricesne și doine, precum și de copiii de la Clubul copiilor din Huedin, coordonați de inv. Livia Bota, care au interpretat pricesne.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *