June 15, 2024

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, şi-a anunţat duminică participarea la alegerile europene din iunie cu scopul de a creşte susţinerea pentru formaţiunea sa, Fratelli d’Italia (Fraţii Italiei, extremă dreapta), relatează Reuters, dpa şi AFP.

„Vrem să facem în Europa ce am făcut în Italia (la alegerile de) pe 25 septembrie 2022 (…), să creăm o majoritate care aduce laolaltă forţele de centru-dreapta şi trimite stânga în opoziţie”, a explicat Meloni în faţa audienţei entuziaste, la o conferinţă a partidului său desfăşurată în oraşul Pescara de pe coasta Adriaticii.

Partidul său a câştigat în 2022 cu 26% din voturi, intenţiile de vot în vederea alegerilor europene fiind similare în prezent, conform sondajelor.

Giorgia Meloni va fi cap de listă al formaţiunii sale la alegerile din 6-9 iunie pentru Parlamentul European.

Antonio Tajani, liderul Forza Italia, ce face parte din coaliţia guvernamentală condusă de Fratelli d’Italia, şi-a anunţat la rândul său săptămâna trecută candidatura la scrutinul din iunie, la fel ca Elly Schlein, lidera Partidului Democrat, de opoziţie.

Toţi trei speră să atragă astfel voturile celor care nu par interesaţi de politică, iar în cazul în care vor fi aleşi este de aşteptat să-şi cedeze locul altor candidaţi din formaţiunile lor – practică virulent criticată de fostul preşedinte al Comisiei Europene, politicianul veteran italian Romano Prodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *