March 17, 2025

Orice se-ntâmplă, în tot ce ne-nconjoară, sfârșitul anilor ne găsește cuprinși de emoții, de bucurii și speranțe. Așa este și acum, în ciuda adversităților vremii, uneori ale vremurilor, suntem uniți prin magie și înțelepciune, în jurul bradului de Crăciun care ne anunță NAȘTEREA MÂNTUITORULUI și a „pendulului” care ne asigură că Noul An ajunge și la noi.

Între formele de manifestare ale acestor stări emoționale se regăsesc tradiționalele sărbătoriri de familie și de prietenie. Frumusețea lor este așteptată de noi toți, cu nostalgia copilăriei și dragostea pentru cei care ne-nconjoară. Mesele de Crăciun sunt abundente, delicioase și ne gândim la ele încă din săptămânile premergătoare. Să adaugăm sărbătorirea Sfinților, Ștefan, Vasile, Ioan, precedați încă din decembrie, de Sfântul Nicolae și Sfânta Lucia. Boboteaza încheie lanțul sărbătorilor.

Trebuie să recunoaștem, că nu arareori sărbătoririle se însoțesc de exceseșe alimentare stropite din belșug cu alcool, la care se adaugă obiceiul de a fuma, preluat chiar și de nefumători. Practicate dintotdeauna de către o parte din omenirea creștină, aceste fieste se transformă uneori în evenimente neplăcute. Cu deosebire este vorba de urgențe digestive și cardiace care necesită intervenția medicului. Pentru a ale preveni, așa ca întotdeuna, vă reamintim câteva obiceiuri sub îndemnul deja devenit și el tradițional, al „moderației în toate – toate cu moderație.”

*Gustați din toate dar nu mâncați din toate. Nu repetați prea des al doilea pahar de băutură și sub nici o formă băuturile alcoolice să nu le beți , „de sete”.

*Nu consumați la aceeași masa și nici în aceeași zi, preparate de porc „greu digerabile”, aperitive scăldate în maioneză, mâncare cu carne grasă sau sarmale „îmbunătățite “ cu smântână. Ele fac parte din tradițiile culinare, nu le ocolim dar, întotdeauna să ne amintim de moderație, înainte de a le consuma, nu după. Iar dacă un exces alimentar nu poate fi evitat, este bine să nu îl repetați a doua zi.

*O mențiune specială se cuvine pentru sarmale care nu lipsesc de pe masa noastră. Este o adevărată „artă” să fie pregătite sănătos, păstrând inconfundabilele lor calități gustative. Adica, alegeți carnea mai puțin grasă sau chiar slabă, fără economie la varza tocată dar cu zgârcenie la smântână pe care o puteți înlocui cu iaurt natural (nedegresat). Gospodinele pricepute și bine intenționate știu că nu este greu să fie gătite așa.

*Nici dulciurile nu lipsesc din bucuriile culinare. Savurați-le și, dacă se poate, să fie pregătite în casă.

*Dacă știți că aveți anumite suferințe biliare, hepatice intestinale sau pancreatice, gândiți-vă de două ori înainte de a consuma aceste „bunătăți”, băuturile alcoolice sau cele carbogazoase. Persoanele care au boli cardiace, diabet zaharat , obezitate, creșterea nivelurilor de colesterol sau acid uric în sânge, ar trebui să fie de două ori mai atente.

*O atenție speciă trebuie acordata copiilor care în ambientul emoțional scapă de sub controlul părinților, consumând excesiv dulciuri sau alte delicatese. Dar și vârstnicii trebuiesc atenționați ca moderația nutrițională și alcoolica din perioada adultă, la ei devine un exces periculos.

*Sfătuim mereu ca activitatea fizică și somnul odihnitor, reduc din efectele negative ale exceselor alimentare și alcoolice.

TUTUROR CRĂCIUN FERICIT, ANUL NOU PLIN DE BUCURII……ȘI DE SĂNĂTATE.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu.

Universitatea Iuliu Hațieganu.

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *