May 10, 2025

Astăzi, în lume și în România sunt tot mai multe persoane care depășesc vârsta de 65 de ani, fiind activi, productivi, iubind viața și frumusețile ei. Se spune că ei îmbătrânesc sănătos („healthy aging”), că se află „la a doua tinerețe” și că nu au nevoie de îngrijiri medicale deosebite. Unii nici nu contactează frecvent serviciile medicale, deși au una sau chiar mai multe boli cronice bine controlate (obezitate, artroze, hipertensiune arterială, reflux gastroesofagian). Dacă vă recunoașteți cea de-a „doua tinerețe”, doresc să vă adresez câteva sfaturi despre cum să vă continuați starea de bine, cât mai mult și cât mai atractiv.

  • Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că, în ciuda stării de bine, este foarte important să vă controlați sănătatea, participând cu regularitate la controalele medicale periodice și să respectați recomandările referitoare la controlul eventualelor boli cronice.
  • Apoi, să nu uitați că în continuare este bine să vă responsabilizați și în controlul sănătății familiei.
  • Respectarea stilului de viață sănătos este o condiție foarte importantă în atingerea obiectivelor propuse, adică viață lungă și cât mai sănătoasă.
  • Pentru toți vârstnicii se recomandă o alimentație echilibrată caloric și nutrițional. Modelul sugerat este cel mediteranean, adaptat pentru țara noastră, prin alimentația carpato-danubiană. În articolele anterioare găsiți detaliile necesare pe care este bine să nu le uitați. Vă reamintesc câteva:

# alimentația să fie bogată în alimente de origine vegetală: legume și fructe cât mai variate, produse cerealiere „integrale”, nuci, alune, leguminoase, uleiuri vegetale nerafinate;

# produsele de origine animală vor fi prezente prin: lactate (în special iaurt, kefir), carne de bună calitate (slabă, de pasăre sau iepure), pește, fructe de mare, ouă;

# se va limita consumul de sare și, dacă este necesar, se adaugă preparate de vitamina D și magneziu (evident, la recomandarea medicului);

# consumul de alcool nu intră în recomandări, deoarece știința nu a adus dovezi că este însoțit de beneficii pentru sănătate.

  • Mișcarea este o altă recomandare pe care este foarte important să o urmați. Există multe forme de mișcare, practicarea lor depinde de condiția de sănătate. De aceea, este util să vă consultați cu medicul în acest sens. De exemplu, mersul pe jos, atât de util în majoritatea cazurilor, poate deveni uneori nesănătos dacă se practică în condiții meteorologice nefavorabile.
  • Recomandările pentru mișcare se vor însoți de sfaturi, chiar insistențe, pentru evitarea sedentarismului.
  • Regula de aur este: Mășcare multă, Îmbătrânire sănătoasă.
  • Alimentația sănătoasă și viața activă contribuie cel mai mult la controlul greutății corporale. Este bine să cereți sfaturi medicale dacă considerați că este nevoie.
  • Somnul sănătos înseamnă să te trezești revigorat după un somn de 7–8 ore. Dacă sforăitul este deranjant, o discuție cu medicul este mereu utilă. Dacă apar semne de oprire a respirației în timpul somnului („apneea în somn”), consultul medical devine imperativ.
  • Păstrarea sănătății mintale este tot atât de importantă ca menținerea vigorii fizice.
  • Optimizati-vă prieteniile pozitive, bazate pe fraternitate și conexiuni sociale sănătoase; evitați grupurile de fumători și mari consumatori de alcool.
  • Cu siguranță, în deceniile precedente v-ați identificat deja sensurile vieții care vă ghidează în continuare nu doar spre binele propriu, ci și spre cel pe care puteți să îl oferiți familiei, prietenilor și comunității din care faceți parte. Viața spirituală și religioasă vă sunt de mare ajutor în acest sens.

În final, vă rog să vă reamintiți din când în când de sfatul lui Nicolae Iorga: „Cei în vârstă să se bucure de tinerețea care le-a mai rămas.”

Profesor emerit Dr. Nicolae Hâncu
Universitatea „Iuliu Hațieganu”
Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Articolul Sfaturi pentru cei aflați la a doua tinerețe apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *