April 21, 2024

Statele Unite au anunţat joi viitoarea vânzare de rachete antitanc către Kosovo pentru a apăra „integritatea” teritoriului din Peninsula Balcanică pe care Serbia încă refuză să-l recunoască la un sfert de secol după un război criminal, notează AFP.

Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra 246 de rachete Javelin, o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale forţelor ruseşti, a anunţat Departamentul de Stat.

Cu materialul legat de aceste rachete, valoarea vânzării se ridică la 75 de milioane de dolari, a spus ministerul într-un comunicat.

Acest acord „va îmbunătăţi capacităţile pe termen lung ale Kosovo de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială”, a adăugat diplomaţia americană.

În mod oficial, Congresul poate încă bloca vânzarea, dar este puţin probabil să facă acest lucru.

Anunţul acestei vânzări intervine în contextul în care Kosovo a suspendat recent obligaţia pentru maşinile înmatriculate în Serbia care călătoresc pe teritoriul său de a ascunde simbolurile sârbeşti de pe plăcuţele de înmatriculare, la scurt timp după o decizie reciprocă a Serbiei.

Uniunea Europeană, care conduce dialogul dintre cei doi foşti inamici, a salutat „un pas pozitiv”.

Relaţiile dintre Kosovo şi Serbia au trecut din criză în criză de la războiul dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti albanezi, care s-a încheiat în 1999 cu intervenţia NATO împotriva Belgradului.

Kosovo, care are o minoritate sârbă de 120.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 1,8 milioane, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, pe care Belgradul nu a acceptat-o niciodată.

Relaţiile s-au deteriorat şi mai mult odată cu instalarea în luna mai a unor primari albanezi în patru oraşe din nordul Kosovo, cu o majoritate sârbă, după boicotarea alegerilor locale de către electoratul sârb.

Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru unii sârbi, care consideră teritoriul drept leagănul lor naţional şi religios.

În ciuda sprijinului său istoric pentru Pristina, Statele Unite sunt frustrate de ceea ce consideră a fi intransigenţa primului ministru kosovar Albin Kurti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *