La Cluj-Napoca va începe din această toamnă construirea de insule ecologice digitalizate. Este vorba de peste 454 de astfel de grupuri cu câte cinci containere, la care clujenii vor avea acces doar cu cartelă pentru a putea lăsa deșeurile. Investiția se realizează prin PNRR, urmând să fie finalizată până în 2026.
Contractul de finanțare e finalizat urmând să fie semnat în curând de Primăria Cluj-Napoca. După semnarea contractului de finanțare, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să achiziționeze aceste containere pentru a putea fi instalate.
Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor. Vor fi insule ecologice subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj). Aceste containere vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat și sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. De asemenea va fi instalat modul GSM pentru transmisie date și va fi prevăzută bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.
Prețul unei insule supraterane încasetate cu containere costă 10.000 euro/bucata, fără TVA. O insulă supraterană cu containere individuale costăa 19.000 euro/bucata, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/bucata, fără TVA.
În România, aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026, iar bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 milioane euro.
Dotările ecoinsulei vor contribui la păstrarea evidenței gestiunii deșeurilor și strângerea informațiilor necesare pentru predarea rapoartelor către autoritățile de mediu
Deschidere electro-mecanică a ușii frontale pentru golirea containerelor este comandată cu ajutorul cardurilor cu cod QR, utilizate de către operatorii de salubrizare responsabili cu golirea containerelor.
Senzorii de nivel vor trimite avertizări operatorului de salubritate atunci când containerul este plin și trebuie golit. Un panoul fotovoltaic la care sunt legate două baterii de acumulare și racord interior pregătit pentru legarea la curent electric (220V) va face posibile funcționarea sistemelor care dotează insula ecologică digitalizată. Alte dotări ale insulelor vor fi: un sistem de supraveghere cu camere video, un sistem de cântărire pentru deșeurile depuse de fiecare utilizator și o imprimantă pentru eliberarea unui bon pe care va fi scrisă cantitatea de deșeu depusă și tipul de gunoi.
C.P.