July 1, 2025

 

Duminică, 1 iunie, a început Săptămâna Centenară Harag Gyorgy, eveniment teatral de prim rang, de apreciat ca organizare în timpuri care numai propice actului cultural nu sunt. În plus, iunie înseamnă și Jazz in the Park, Sports Festival, Singing Masterclasses, Puck International Festival, TIFF, evenimente de referință, suprapuneri cu impact asupra fiecărui eveniment în parte. De reținut este următorul aspect. Ceea ce face Tompa Gabor pentru clujeni, pentru teatrul pe care-l conduce, pentru teatrul românesc în general, ține de miracol. Miracol pentru care trebuie să-i fim recunoscători.

În prima seară am avut prilejul să o cunoaștem pe Edes Anna, dramatizare a romanului cu același titlu de Kosztolanyi Dezso (1885-1936), publicat în 1926.  Este povestea tristă a unei fete de 19 ani, ajunsă la Budapesta dintr-un mediu rural vecin Balatonului. Provine dintr-o familie săracă. Este curată, harnică, cinstită, religioasă, liniștită, ascultătoare, calități greu de găsit la o slujnică. Este introvertită, integrarea în noua familie făcându-se cu greu, mai ales într-una cu multe pretenții, cum este familia Vizy. Nu în ultimul rând, este vulnerabilă. Râmăne gravidă, avortează, șansa de a deveni cineva sau ceva în viață se diluează cu timpul. Tema în sine are o actualitate frapantă, în discuție intrând și contextul istoric.

Cu siguranță la baza romanului semnat de Kosztolanyi Dezso stau fapte reale. Cu siguranță romanul se cerea dramatizat, în cazul de față adaptarea scenică și dramatizarea purtând două cunoscute semnături, Szabo Istvan/căruia îi aparține și regia, respectiv Lokos Ildiko. O reușită la care și-au adus contribuția Arturas Simonis (decorul), Bianca Imelda Jeremias (costume), Cari Tibor (muzica originală), David Helga (asistent regie), Albert Eniko (regia tehnică). Distribuția este nu numai numeroasă, ci și de calitate, amintindu-i pe Roman Eszter (Edes Anna), inspirată distribuire în rolul prinicpal; Kali Andrea (Vizy Angela), Bogdan Zsolt (Vizy Kornel), KIss Tamas (Patikarius Jancsi), Sinko Ferenc (Ficsor), Biro Jozsef (Moviszter Miklos), Csutak Reka (Doamna Moviszter), Dimeny Aron (Druma Szilard), Kicsid Gizella (Doamna Druma), Orban Attila (coșarul), Vindis Andrea, Albert Csilla, Varga Csilla, Kantor Melinda, Totszegi Zsuzsa-slujnice. Echipă actoricească omogenă, în orice caz, distribuții judicios gândite, experiențe artistice capabile să compună și să prezinte tipologii diferite.

Temele puse în discuție sunt multe și însemnate. Dacă e să amintesc câteva atunci mă opresc asupra contextului istoric, asupra statutelor sociale bogați și săraci, stăpâni-slujitori, cei din urmă umiliți după bunul plac al stăpânilor. O altă temă este cea a inumanității vs umanitate, cea din urmă mai mult teoretică. În fine, putem aminti de virtuți și vicii. Teme puse în discuție în tablouri convingătoare merit al regizorului și al actorilor, implicare totală. Împreună reconstruiesc realități și adevăruri sociale, probleme particulare și colective definite în raport cu istoria.

Edes Anna, prin dramatismul temelor abordate, prin psihologia personajelor (principale sau secundare este mai puțin important) lasă loc multor interpretări. O întrebare se pune insistent. De ce o ființă plăpândă și pură cum este Anna, își ucide stăpânii? Întrebare la care autorul nu dă niciun răspuns, nicio soluție. Cei care trebuie să ofere răspunsuri sunt cititorii romanului, respectiv spectatorii piesei. Motivații sunt multe, cum și răspunsurile sunt multe.

Marți, 3 iunie

Este o zi bogată în evenimente: comemorare la mormântul lui Harag Gyorgy de la Târgu Mureș (11:00); proiecția spectacolului Livada de vișini de Cehov, regia Harag Gyorgy, spectacol al Teatrului Național din Târgu Mureș-secția română, 1985 (15:00, foaier TMS Cluj-Napoca, foaier etaj): Alaska de Elise Wilk, regia Aba Sebestyen, coproducție Yorick Studio & Teatrul Național Târgu Mureș-Compania Tompa Miklos (20:00, Sala Studio/TMS).

Demostene Șofron

 

Articolul Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca/Săptămâna Centenară Harag Gyorgy – Să o cunoaște pe Edes Anna apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *