May 21, 2024

Luni, 29 aprilie 3024, la sediul Rectoratului UMF a avut loc prezentarea proiectului TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană”. Este vorba despre un proiect generos, finanțat prin programul Uniunii Europene EU4Health, în baza acordului de grant. Programul în sine a debutat la 1 martie 2023, dead line-ul fiind 28 februarie 2026.

Se cuvine un scurt istoric, care vizează direct cancerul gastric. La nivel mondial, sunt înregistrate peste 1 milion de noi cazuri și cca 800. 000 decese. Numai în Europa au fost diagnosticate, în 2020, peste 130 000 de cazuri noi, 12,8 % din totalul cazurilor la nivel global. De aici și programele dezvoltate în timp de diferite organisme de profil, care vizează detectarea precoce a cancerelor gastrice, ideea fiind cea de a facilita modalitățile de tratament minim invazive, am în vedere rezecția endoscopică, pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea. Cea mai eficientă metodă de prevenție în cazul acestei patologii, este eradicarea timpurie a infecției stomacului cu bacteria Helicobacter pylori.

Prof univ dr Dan Dumitrașcu a ținut să sublinieze următoarele, lucruri de știut și mai ales, de luat aminte: ”În România, rata de deces în rândul celor diagnosticați cu cancer gastric este de 4%. Cca 4000 de români prezintă cancer gastric, vorbind despre o prevalență între locurile 4 și 6. Cum putem depista la timp cancerul gastric? Să luăm în primul rând, stilul de viață, care predispune apariția cancerului respectiv. În discuție intră fumatul, alcoolul, chiar dacă nu a fost pusă în evidență o relație clară a alcoolului și apariția cancerului gastric. În prezent, știm că bacteria helicobacter pylori trăiește în mucoasa stomacului, creînd modificări ale acesteia. Pentru a combate cancerul gastric, trebuie să combatem Helicobacter pylori. Filosofia este următoarea: să depistăm prezența bacteriei la tineri, 30-34 de ani, prin teste serologice, repetate dacă se impune”.

La rândul ei, doamna conf univ dr Aida Puia a ținut să sublinieze ”relația care trebuie să se dezvolte între medicina primară, medici de familie, și reprezentanții mass media. La program au aderat 26 au aderat 26 de medici de familie. Invităm pacientul asimptomatic să fie parte integrantă a acestui screening și, mai mult, acești tineri pacienți și nu numai ei, să fie informați cu privire la factorii de risc care dezvoltă cancerul gastric, totul pe baza unei încrederi reciproce. În fine, dr. Radu Fărcaș (Medicală 2) a abordat metodologia de lucru, cu alte cuvinte: ”Să vedem care este cea mai fezabilă metodă de a implementa screening-ul, de a implementa eficient programele care reduc prevalența, TOGAS urmărind scăderea ratei cancerului gastric. Participanții la studiu, 2000 în cazul de față, cu un rezultat serologic pozitiv, vor fi rechemați în același laborator pentru un nou test de confirmare, testul respirator cu uree 13C (UBT), pentru a se pune în valoare infecția activă”.

Mai trebuie să menționez că pacienții H. pylori pozitivi din România sunt eligibili pentru terapia de eradicare acorperită de sistemul de sănătate de asigurări obligatorii de sănătate.Și încă un lucru important de amintit, suma alocată UMF-ului clujean este de aproape 200 000 euro, din care 150 000 euro pentru dezvoltarea și derularea programului în sine.

Demostene Șofron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *