January 26, 2025

Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului înființat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health (UBBMEd) organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie, prin programul mai general numit Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”, informează Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), într-un comunicat trimis la redacție.

Potrivit sursei citate, acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice.

Primul asemenea modul va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. Potrivit comunicatului, programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed. Totodată, va fi cooptat ca lector și prin consultanță a profesorul Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York.

Organizatorii anunță că modulul va cuprinde zece întâlniri, concepute după un curriculum internațional și prezentate în regim hibrid (fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării). Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

Începând din 1 martie 2025 programul va fi organizat și în formula clasică de „curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Deschidere din partea psihologilor pentru intervenții psihologice cât mai adecvate

Din partea UBBMed, profesorul Daniel David declară că „în perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic. Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate. Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”.

Demers în beneficiul cadrelor medicale și al pacienților

La rândul său, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Toate detaliile celor două programe  vor fi prezentate la începutul lunii septembrie, iar înscrierile formale se vor face în perioada 9-20 septembrie 2024. Expresii de interes preliminar pot fi deja formulate la adresa de email: [email protected].

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *