May 20, 2025

Contrar a ceea ce spun mulți analiști, jurnaliști și politicieni, Ucraina încă poate învinge armata rusă și o poate alunga de pe teritoriul său. Col. (în retragere) Jonathan Sweet și Mark Toth detaliază cum anume o poate face.
Victoria nu va veni doar din lupta directă. Ucraina pur și simplu nu are suficient personal sau arme pentru a disloca apărătorii ruși din pozițiile lor de luptă printr-o confruntare frontală.
Gândirea liniară va duce doar la pierderi inutile de vieți omenești,
spre satisfacția președintelui rus Vladimir Putin, care își dorește un război de uzură. Pentru a învinge Rusia, Ucraina trebuie mai întâi să-și securizeze spațiul aerian, apoi să câștige lupta în adâncime, să intercepteze liniile de aprovizionare ale Rusiei și să izoleze forțele ruse din Ucraina de sursele lor de sprijin.
Ucraina a demonstrat în ultimii trei ani că poate face invazia Rusiei extrem de costisitoare — 968.130 de victime rusești sunt dovada clară. Dar această capacitate trebuie susținută și menținută pentru a duce misiunea la bun sfârșit. Până în prezent, strategia „doar cât trebuie” adoptată de fostul președinte Joe Biden și continuată până acum de Trump nu a fost suficientă pentru a câștiga.
Victoria începe cu definirea clară a scopului final — și anume, înfrângerea forțelor ruse din Ucraina.
La fel de important este ca Occidentul să nu cedeze în fața amenințărilor ruse privind o escaladare nucleară sau a comentatorilor care deplâng scenariile de tip Al Treilea Război Mondial. Aceste narațiuni rusești sunt exact ceea ce Kremlinul dorește ca Occidentul să repete și să creadă.
Distrugerea reciprocă asigurată este ceea ce contrabalansează amenințările de escaladare nucleară — dar doar dacă Kremlinul crede că Occidentul ar riposta.
În lipsa unui atac direct împotriva NATO, este probabil că am ajuns deja în vârful scării de escaladare a Rusiei. Ultimul lucru pe care îl dorește Putin din tentativa sa de a cuceri Ucraina este declanșarea unui război pe mai multe fronturi împotriva NATO.
Washingtonul și Bruxellesul trebuie să accepte faptul că
deja purtăm Al Treilea Război Mondial. Deși luptele convenționale sunt limitate la Ucraina și Rusia, armele și muniția folosite în acest război provin de la partenerii NATO, Belarus, Coreea de Nord, Iran și China. Combatanți care luptă alături de forțele ruse provin din Coreea de Nord, Cecenia și, mai nou, chiar din China.
Mai mult, Rusia poartă de ani buni un război din umbră împotriva Occidentului, incluzând sabotaj
e, asasinate, atacuri cibernetice, migrație forțată, interferențe în alegeri, tulburări etnice, revoluții și altele.
Ultimele 100 de zile ar fi trebuit să demonstreze echipei lui Trump că jocul după regulile negociatorilor ruși nu va duce la încheierea războiului. Discuțiile Kremlinului despre încetarea focului sunt doar o diversiune deliberată. Condițiile impuse de Putin nu s-au schimbat — el doar câștigă timp.

Spre deosebire de SUA și NATO, Rusia are deja un obiectiv clar definit: „Rusia nu va accepta nimic mai puțin decât victoria totală asupra Ucrainei.”

 

Dar, așa cum a declarat generalul-locotenent în retragere al armatei americane Keith Kellogg, „Rusia nu câștigă acest război. Rusia nu a făcut niciun progres major în ultimul an și jumătate.”

Deci, cum anume poate Ucraina să învingă Rusia? Izolând și distrugând forțele terestre ruse din Ucraina, prin atacarea capacității lor de a-și susține armata și de a purta război. Aceasta ar crea condiții asemănătoare cu un asediu pentru forțele terestre ruse în lupta directă. În cele din urmă, acestea vor fi lăsate să „se usuce pe viță”, vulnerabile în fața unei ofensive decisive cu arme combinate.

Acest plan ar presupune trei faze:

Faza 1: distrugerea capacității Rusiei de a lansa atacuri în adâncime.
Instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar proteja civilii vizați de rachetele balistice și dronele rusești. Țările europene au propus deja o inițiativă numită
Sky Shield, care prevede desfășurarea a 120 de avioane de luptă ca parte a unei forțe aeriene europene pentru protejarea Kievului și a Ucrainei de Vest.
Ucraina are nevoie și de sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a crea un sistem de apărare aeriană stratificată, similar cu cel folosit de Israel pentru a respinge atacurile iraniene din aprilie și octombrie 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit, la mijlocul lunii aprilie, să cumpere zece sisteme de apărare aeriană Patriot pentru suma de 15 miliarde de dolari. Germania tocmai a anunțat livrarea a 10 sisteme de rachete de apărare aeriană către Ucraina, împreună cu 125 de rachete de artilerie cu rază lungă și 100 de rachete Patriot, însă va fi nevoie de mai mult. Alte țări membre NATO trebuie să contribuie și ele cu sisteme de apărare aeriană și muniții.

Apoi trebuie oferită Ucrainei capacitatea de a distruge sistemele de arme folosite de Putin împotriva civililor — rachete balistice, rachete de croazieră și drone — împreună cu echipajele acestora, radarele, centrele de comandă și control și depozitele de rachete, oriunde s-ar afla. Trebuie să li se acorde aceleași autorizații precum cele oferite Comandamentului Central al SUA pentru a neutraliza amenințarea Houthi în Yemen.

Faza 2: reluarea fluxului de arme, muniții și informații către Ucraina.
Este esențială reactivarea fluxului logistic de ajutor militar prin aeroportul
Rzeszów-Jasionka din Polonia. Munițiile de precizie cu rază lungă pentru a desfășura atacuri în adâncime și de interdicție sunt esențiale în această fază — rachete de croazieră și avioane de vânătoare.
Ucraina trebuie să fie capabilă să învingă forțele de masă ale Rusiei — infanterie și artilerie. Interdicția asupra trupelor, armelor, munițiilor și proviziilor aflate de partea rusă a frontierei este crucială pentru a izola forțele deja angajate în lupta directă.
Înfrângerea capacității Rusiei de a continua alimentarea „mașinii de tocat carne” din Ucraina creează condițiile necesare pentru ca Zelenski și generalii săi să izoleze și să învingă forțele ruse din Ucraina. Aceasta implică localizarea și distrugerea zonelor de concentrare a trupelor, a zonelor de pregătire a echipamentelor, bazelor logistice, punctelor de realimentare și a depozitelor de muniții — în aeroporturi, porturi maritime, noduri feroviare și de-a lungul rețelelor de autostrăzi.

Scopul luptei în adâncime este de a anihila capacitatea Rusiei de a duce război, prin atacarea surselor sale de venit (rafinării), a producției de război și a depozitelor de muniții (drone, muniții, arme), precum și a capacității sale de atac în adâncime (aerodromuri de pe care sunt lansate bombardierele rusești).
Ucraina a demonstrat o capacitate remarcabilă de a îndeplini această misiune cu propriile arme fabricate intern; totuși, are nevoie de
informații precise pentru a direcționa aceste lovituri.

Faza 3: ofensiva decisivă pentru alungarea forțelor ruse din Ucraina.
Odată create condițiile, se poate lansa o ofensivă cu forțe combinate, inclusiv sprijin aerian apropiat, care să alunge forțele ruse din
teritoriile ocupate, exact când Rusia este cel mai vulnerabilă.

A continua implicarea în discuțiile privind o încetare a focului cu Putin nu face decât să-i ofere timp pentru a produce și cumpăra mai multe arme, sporindu-și puterea de luptă necesară pentru a continua atacurile neobosite asupra Ucrainei.

Washingtonul trebuie să redescopere curajul de altădată, exemplificat de comandanți militari precum Ulysses S. Grant și George S. Patton, pentru care victoria era singurul rezultat acceptabil.

Ucraina a demonstrat în ultimii trei ani că poate face invazia Rusiei extrem de costisitoare — 968.130 de victime rusești sunt dovada clară.

AUTORI

Col. (în retragere) Jonathan Sweet a servit timp de 30 de ani ca ofițer de informații în armata americană. Mark Toth scrie despre securitate națională și politică externă.

Articolul Ucraina încă poate învinge apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *