Un român din patru nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă, iar aproximativ 40% din populaţia României nu este racordată la sistemul de canalizare, relevă cel mai recent raport de audit al performanţei în sectorul apei, întocmit de Curtea de Conturi, ce conţine date de la nivelul anului 2022.
Conform documentului, menţionat în cadrul unui workshop de specialitate, organizat miercuri în marja Forumului Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est”, în mediul rural 59% dintre locuitori nu aveau acces la sistemul public de apă, în timp ce 84% nu erau racordaţi la reţele publice de canalizare.
Unul dintre concluziile raportului de audit arată că, deşi situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de momentul aderării la Uniunea Europeană, România înregistrează, în continuare, cea mai mică rată de racordare la sistemele de apă şi canalizare dintre ţările UE, unde rata medie de conectare la reţele publice de alimentare cu apă depăşeşte 94%, respectiv 81% la sisteme de canalizare.
În ceea ce priveşte accesul populaţiei la condiţiile unui trai decent, la nivelul anului 2020, circa o cincime (21%) din populaţia României nu avea acces la baie/duş şi nici toaletă în locuinţă.
„Acest indicator este şi mai pronunţat la categoria de populaţie vulnerabilă care trăieşte la limita subzistenţei şi care este denumită, generic, ‘în risc de sărăcie’: mai mult de jumătate (57%) dintre românii aflaţi în această situaţie nu beneficiau nici de baie/duş şi nici de toaletă în locuinţă la nivelul anului 2020, cel mai recent pentru care există date în acest sens. Dimensiunea ponderilor de mai sus relevă, conform profilului calitativ al indicatorului statistic urmărit, un aspect semnificativ de deprivare materială în rândul gospodăriilor acestei categorii de populaţie vulnerabilă din România”, se menţionează în document.
Referitor la politica investiţională guvernamentală, aceasta „a fost deseori neunitară şi inconsecventă”. În plus, s-a remarcat gradul relativ redus de utilizare a fondurilor alocate pentru investiţii în apă şi canalizare (78% în cazul programelor finanţate din fonduri europene, respectiv 74% în privinţa celor din bugetul naţional, conform datelor la 31 decembrie 2022).
„Calitatea apei este sub nivelul nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor. Mulţi operatori, în special cei din mediul rural sau din oraşe mici, funcţionează fără licenţă sau autorizaţie sanitară, deci fără o garanţie a calităţii. Există o capacitate insuficientă a instituţiilor de reglementare şi control de a garanta respectarea standardelor de calitate în domeniu”, se arată în concluziile auditului.
Articolul Un român din patru nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă apare prima dată în ziarulfaclia.ro.