October 23, 2024

Încă de la finalul lunii aprilie, Veneția a introdus un experiment pentru perioada primăvară – vară 2024: taxe pentru vizitatori la intrarea în oraș, printr-un sistem cu rezervare online. Primarul Veneției a anunțat astfel că turiștii în tranzit vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru 29 de date de vârf din acest sezon.
Mai mult decât atât, locurile ar fi limitate la 40.000 de vizitatori acceptați / zi. Astfel, biletele de acces în Veneția ar trebui rezervate online, cât mai din timp.
Noul sistem testat de autoritățile locale vizează exclusiv turiștii de o zi, adică persoanele care nu se cazează în regiune, ci vin pentru doar câteva ore, cu scopul de a se bucura de principalele obiective turistice.
Aceasta este de fapt principala problemă a Veneției în materie de aglomerație urbană: 80% dintre turiști vin numai pentru o zi și nu cheltuiesc mulți bani în oraș. Prin urmare, economia locală nu profită destul de mult de pe urma acestui tip de turism. Aglomerația nu este pe placul celor care locuiesc în Veneția și nici al turiștilor care se cazează în hotelurile din zonă pentru cel puțin o vacanță de tip city-break.

Prea mulți oameni dornici să ajungă la Veneția
Prin noul sistem de taxe impus pentru vizitarea orașului, s-a dorit protejarea Veneției de turismul de masă. De asemenea, bugetul local va primi mai multe fonduri. Nu este prima decizie de acest fel în Veneția. De mai mulți ani, autoritățile impun diverse prevederi legislative pentru limitarea turismului. În 2021, navelor de croazieră li s-a interzis să mai intre în laguna venețiană. În plus, limitarea grupurilor de turiști la maximum 25 de persoane și interzicerea megafoanelor și a difuzoarelor au de asemenea impact în „lupta” cu turismul excesiv.
„Orașul s-a născut tocmai pentru a atrage oamenii așa cum floarea atrage albina, pentru a crește economia, pentru diplomație, pentru comerț. Miliardele de oameni din întreaga lume visează să vină măcar o dată în viață la Veneția. Am făcut calculul și miliardele de oameni nu pot veni fizic în Veneția fiecare măcar o dată. Fizic nu se poate. Urându-le fiecăruia să trăiască 100 de ani, împărțind numărul de zile la numărul de spații fizice din Veneția, nu încap toți oamenii acolo. E normal să facă o programare cumva. De aceea facem asta”, a explicat primarul Veneției.
Orașul fermecător din regiunea Veneto
Capitala provinciei Veneto, orașul Veneția are aproximativ 250.000 de locuitori, însă zilnic există foarte mulți turiști care doresc să aibă parte de experiențele deosebite promise de acest loc fermecător, unic în lume. Un oraș pe apă, adesea inundat pe măsură ce încălzirea globală aduce tot mai multe efecte negative, Veneția a fost declarat în 1979 patrimoniu al umanității de către UNESCO.
Printre cele mai cunoscute obiective turistice ale Veneției se remarcă Piața San Marco, Bazilica Sf. Marcu, Marele Canal, Ponte di Rialto, Gallerie dell’Accademia, Palatul Dogilor, Muzeul Correr, Podul Suspinelor. Impresionantul Casinò di Venezia, cel mai vechi cazinou din lume, atrage și acum turiști interesați de jocuri precum ruletă, baccarat sau blackjack. Cei care aleg astfel de forme de divertisment este bine să știe că într-un cazino terestru mizele sunt, de regulă, semnificativ mai mari decât pe platformele de online cazino Romania. Acest lucru este valabil nu doar la mesele de blackjack și ruletă, ci și la popularele jocuri ca la aparate.

Evenimente anuale în Veneția
Cel mai cunoscut și mai atractiv eveniment organizat anual la Veneția este cu siguranță Carnavalul venețian – Carnevale di Venezia. Măștile extravagante purtate de artiști și vizitatori sunt simbolul central al carnavalului. Istoria evenimentului are aproape un mileniu, fiind motiv de bucurie acum pentru turiști. Programul cuprinde numeroase evenimente artistice, spectacole și alte surprize pregătite de organizatori.
Un alt reper pentru Veneția este Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia, adică Festivalul Internațional de film de la Veneția, de altfel considerat a fi cel mai vechi festival de film din lume. În anul 2024, evenimentul este programat să se desfășoare între 28 august și 7 septembrie.
În concluzie, cei dornici de o plimbare cu gondola pe canalele venețiene și de vizitarea obiectivelor turistice din Veneția trebuie să se intereseze despre condițiile turistice înainte de a face un plan. Rezervând însă un pachet de cazare sau alegând o vacanță organizată de o agenție de turism, nu există griji în materie de accesul în Veneția pentru turiștii care dețin actele necesare pentru călătorie.
Sursa foto canva.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *