July 1, 2025

Primarii din 27 de comune clujene sunt revoltați: ‘Nu de aici salvezi bugetul țării!’

Stufosul program de guvernare asumat de cele patru partide care și-au împărțit fotoliile ministeriale după cea mai lungă, obositoare și contestată campanie electorală, provoacă mari îngrijorări în rândul societăților economice, dar și al populației, care trebuie să dea statului, fără a mai primi nimic înapoi, chiar dacă inflația crește constant.

Între măsurile de austeritate, cu efect pe termen scurt, se numără și reducerea funcțiilor de viceprimar în comunele cu o populație de până la 1.500 de locuitori.

Potrivit declarației prefectului Maria Forna de marți, 27 iunie, un număr de 27 de comune din județul Cluj nu vor mai avea viceprimari începând cu 1 ianuarie 2026, ca urmare a programului de guvernare asumat de coaliția celor patru partide. Sunt prevăzute o serie de măsuri de restrângere a aparatului administrației publice locale.

La nivelul județului Cluj, din totalul de 81 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT), măsura se va aplica unui număr de 27 de UAT-uri care, în prezent, au o populație sub 1.500 de locuitori, a precizat prefectul Maria Forna.

Prefectul a nominalizat comunele vizate: Sâncraiu, Mărgău, Suatu, Mărișel, Ciucea, Petrești de Jos, Izvoru Crișului, Așchileu, Săcuieu, Geaca, Dăbâca, Recea Cristur, Mănăstireni, Borșa, Bobâlna, Râșca, Cornești, Sânmărtin, Beliș, Buza, Jichișu de Jos, Aluniș, Palatca, Aiton, Valea Ierii, Ploscoș și Vultureni.

Pentru a afla punctul de vedere al edililor comunelor afectate de această măsură guvernamentală, am adresat întrebarea firească: „Cum vedeți această măsură?”, întrebare la care au răspuns primarii comunelor Sâncraiu, Ciucea, Aluniș, Beliș, dar și din Călățele, comună care nu este inclusă în lista celor 27.

Primarul frumoasei comune Sâncraiu, renumită pentru dezvoltarea a numeroase proiecte de infrastructură, dar și pentru turismul rural, pigmentat cu zeci de mii de garoafe, trandafiri și mușcate ce colorează întreaga zonă publică, domnul Gheorghe Andrei Poka s-a declarat surprins de măsura luată de noul guvern al României.

Măsura de reduceri și tăieri a organigramelor și veniturilor aberante trebuie să pornească de sus în jos, nu de la nivelul UAT -urilor care și așa cele mici nu au organigrame supradimensionate și nici salarii aberante. Habar nu au care este realitatea într-o comună, dar trecând la aceste măsuri ne chibzuite, ne vedem obligați să închidem primăriile și să le oferim posibilitatea să gestioneze ei bunul mers al comunelor de sub 1.500 de locuitori.

O altă comună vizată, care ar urma să rămână fără viceprimar, este Ciucea. Edilul acesteia, Florin Radu Abrudan, care deține și funcția de președinte al Asociației Județene a Primarilor Cluj, ne-a declarat următoarele:

„Din punctul meu de vedere — și cred că și colegii mei sunt de acord — este o mare prostie să te legi strict de cifre, fără să faci o analiză clară a suprafețelor și a complexității arealului unei comune. Să te raportezi doar la numărul populației este o mare greșeală.

Adică, să o luăm așa: dacă ai 1.501 locuitori, rămâne viceprimarul; dacă ai 1.499, pleacă vicele. Vorbim de oameni, de calitatea actului administrativ, nu doar de cifre. Să nu uităm că o gândire logică și sănătoasă trebuie să țină cont de faptul că există comune cu puțini locuitori, dar cu o suprafață foarte mare, la fel cum sunt și comune cu suprafață mică și populație densă, unde totul e mai compact și mai ușor de administrat. Nu cred că trebuie luate decizii pripite, fără o analiză clară și concisă, pentru a vedea de unde se pot face reduceri și de unde nu. Așteptăm ca autoritățile centrale să ne contacteze, pentru a le aduce la cunoștință — și, dacă ei nu găsesc, să le indicăm noi – unde trebuie să se taie și unde trebuie să se adauge. Până la urmă, suntem o țară, un popor, suntem oameni, și nu trebuie să fim tratați în felul acesta de statul român.”

În zona Apusenilor, am stat de vorbă cu doamna Violeta Trifu, fost secretar general al comunei Beliș până în 2024, actualmente primar. Și aici, ca peste tot, supărarea este mare.

„Când am luat decizia să candidez, am analizat și faptul că îmi pot implementa programul electoral printr-o bună colaborare cu viceprimarul comunei, cu aparatul Primăriei și cu Consiliul Local. Ori, într-o comună cu o populație sub 1.500 de locuitori, dispersată în șase sate, este extrem de dificil să gestionezi această unitate administrativă, mai ales având în vedere bogatul patrimoniu turistic. Cred că nu viceprimarii împovărează cheltuielile bugetare ale României.”

Și Alunișul, comună de gradul III, se află printre cele 27

Primarul, Mihai Sav, se plânge de multe și vechi greutăți. Comuna, fiind mică, ajunge greu la fonduri europene și guvernamentale, iar retribuțiile sunt sub orice critică, motiv pentru care nu găsește personal pregătit care să ocupe posturile disponibile din administrația publică locală.

„Am postul de contabil neocupat, la fel și pe cel de funcționar responsabil cu achizițiile — și acestea sunt doar două exemple — pentru că la un salariu de 3.200 de lei nu vine nimeni. Acum, cu tăierea sporurilor, cu ce să-i mai stimulez să vină să lucreze în Primărie? Nu de aici se fac economiile țării. Sunt alte zone unde salariile ajung la multe mii de euro și, conform unor promisiuni, ele nu ar trebui să depășească venitul președintelui țării. Este foarte clar că această măsură are ca finalitate blocarea, și nu eficientizarea, bunei funcționări la nivelul comunei noastre.”

Și dacă până acum am consemnat nemulțumirile primarilor care își vor pierde „secunzii”, am vrut sa aflăm și punctul de vedere al unui tânăr primar dintr-o zonă care nu figurează în tabelul comunelor afectate.

Edilul din Călățele, Florin Radu Neag, un bun cunoscător al legislației administrative, a concluzionat că această măsură de reducere nu va avea succes.

„Desființarea funcției de viceprimar trebuie făcută numai prin modificări legislative. Este o măsură luată pe… picior, care nu ameliorează nicidecum situația dureroasă a cheltuielilor necontrolate din bugetul țării. Viceprimarul are sarcini bine stabilite prin lege. Este omul de teren care urmărește și coordonează lucrările de investiții, se ocupă de buna gospodărire a comunei și îl înlocuiește pe primar în concedii sau atunci când apar alte evenimente, dorite sau nedorite. Măsura pare a fi abuzivă și va genera multe procese. De fapt, premierul deja are mai multe acțiuni în instanță în urma concedierilor operate în județul Bihor.”

Așadar, rămâne de văzut dacă reducerea celor 27 de viceprimari din UAT-urile clujene vor ameliora situația bugetară a României. Subsemnatul, însă, crede că aceasta este doar un prim pas spre dispariția comunelor mici, printr-o nouă reorganizare administrativ-teritorială.

Dumitru VATAU

Articolul Viceprimari la răscruce: Guvernul taie, comunele rămân fără oameni apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *