October 24, 2024

În două orașe din județul Cluj s-au înregistrate mai multe voturi nule decât diferența dintre primii doi candidați la funcția de primar. Această situație se regăsește și în mai multe comune clujene.

Deși prezența la nivel național la alegerile locale din 9 iunie a fost ceva mai mare decât în 2020, a scăzut proporția voturilor nule – buletinele ștampilate multiplu sau în afara casetelor candidaților sau inscripționate cu diverse mesaje. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, cele mai puține voturi nule s-au înregistrat în rândul buletinelor pentru alegerea primarilor, 3,04 la sută, comparativ cu 3,57 la sută în 2020, iar cele mai multe au fost în categoria celor pentru alegerea consilierilor județeni, 4,94 la sută, față de 7,14 la sută în septembrie 2020.

În județul Cluj, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean s-au înregistrat 11.537 de voturi nule, adică 3,83 la sută dintre alegătorii care s-au prezentat la urne din 9 iunie au pus ștampila degeaba.

Pentru alegerea consilierilor județeni s-au înregistrat și mai multe voturi nule-12962, ce ce înseamnă 4,33 la sută. Practic unul din 20 de clujeni care au votat pentru deliberativul județean a introdus în urnă un vot nul.

La alegerea primarului numărul voturilor nule din județ a fost ceva mai mic- 7.347 voturi, ceea ce înseamnă 2,41 la sută. Dintre clujenii care și-au exprimat opțiunea pentru consiliul local, 9514 și-au anulat votul.

Datele analizate de Făclia în cadrul votului pentru cele șase orașe și 74 de comune clujene arată că în două localități urbane și în trei comune numărul voturilor nule a fost mai mare decât diferența dintre primii doi candidați.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați…
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *