April 12, 2024

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea va acorda elevilor din oraș vouchere culturale și sportive. Potrivit edilului, voucherele culturale vor putea fi folosite pentru vizite la muzee, expoziții, spectacole de teatru sau chiar a urma un lecții de instrument sau canto. De asemenea, voucherele sportive vor putea fi utilizate la practicarea unui sport în cadrul unui club acreditat.

Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”.

Potrivit noilor legi ale educației, se vor da vouchere de 250 de lei pentru elevi, începând de anul viitor. Este vorba despre un program național ce va demara în 2024 pentru participarea celor din gimnaziu și liceu la diverse evenimente culturale, ce are ca scop promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare.

Prin acest program, elevii de clasa XII-a vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege.

Primarul Emil Boc a spus că după modelul din Legea Educației Naționale, primăria va acorda începând cu anul școlar 2024-2025 vouchere de 300 de lei pentru elevi clujeni. Edilul a spus că decizia a fost luată după ce specialiștii primăriei au observat că o clasă de elevi nu este prinsă în acest program. „Este vorba de clasa a IX-a care începe în 2024-2025. Astfel, Primăria Cluj-Napoca va asigura elevilor care vor începe clasa a IX-a în municipiul posibilitatea de a accesa un voucher educațional de 300 de lei prin care să susținem dimensiunea culturală. Anul următor vom lua o altă clasă. Obiectivul este ca niciun elev din ciclul I-XII să nu fie omis de a beneficia de un voucher cultural. Sensibilizăm tinerii în ceea ce privește importanța culturii. E important telefonul mobil, dar cultura adevărată se face la teatru, operă, muzee și prin carte cumpărată sau excursii cuturale”, a spus edilul.

El a precizat că aproximativ 3500 de elevi vor beneficia de astfel de vouchere, costurile ridicându-se la 1,5 milioane de lei.

Emil Boc a spus că pe lângă sprijinul acordat elevilor pentru activități culturale, municipalitatea va acorda vouchere pentru sport.

 

”În anul școlar 2024 – 2025, dăm posibilitatea ca, începând cu clasa a III-a, să acordăm vouchere sportive de 500 de lei pentru ca elevii să se înscrie la un club și să practice un sport.

Apoi vor urma alte clase, astfel încât elevii să prindă gustul pentru sport, fie că e vorba de înot, scrimă, judo, tenis, handbal, orice sport recunoscut de o federație.

Trebuie să îi scoatem pe copii din sedentarism și a nu deveni adulți cu probleme de sănătate, Prevenim bolile de mai târziu. Pregătim viitorul Clujului prin aceste proiecte”, a explicat Boc.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *