April 12, 2024

Ziua Jandarmeriei Rom├óne este marcat─â ├«n fiecare an la 3 aprilie, reprezent├ónd data la care a fost semnat actul de ├«nfiin┼úare a jandarmeriei ÔÇ×Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor ├«n jandarmiÔÇŁ, ├«n anul 1850, de c─âtre domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial┬áwww.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgat─â de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale r─âm├ón├ónd valabile ├«n ├«ntreaga istorie a Jandarmeriei Rom├óne. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se ├«mp─âr┼úea ├«n dou─â subdiviziuni, fiecare av├ónd ├«n zona de responsabilitate c├óte ┼čase ┼úinuturi (jude┼úe). Fiec─ârui ┼úinut ├«i era repartizat─â c├óte o companie de jandarmi, la care se ad─âuga c├óte o companie la Ispr─âvnicia Ia┼čului ┼či la Poli┼úia Capitalei (Ia┼či). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi c─âl─âri ┼či pede┼čtri.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

 

Inspectoratul de Jandarmi Jude┼úean (IJJ) Harghita a organizat mai multe activit─â┼úi de marcare a Zilei Jandarmeriei, ├«n premier─â fiind prezen┼úi la defilarea efectivelor ┼či a tehnicii din dotare mai mul┼úi cai din Deta┼čamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Rom├óne ┼či c├óini care servesc ├«n Jandarmerie, 03.04.2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *