Frumoasa tradiție ca, în mijlocul toamnei, fermierii și procesatorii roadelor muncii de peste an să le trimită în magazinele de desfacere și în piețele organizate, s-a regăsit din belșug și în numeroasele unități de desfacere ale Grupului ONCOS.
Aici, în magazinul din Piața Gării a municipiului Cluj-Napoca, roadele pământului din toate sectoarele agricole au fost rânduite într-o mare expoziție, oferind consumatorilor o gamă bogată de produse alimentare, în primul rând din adevărata producție alimentară realizată în fermele și fabricile dezvoltate, în ultimii treizeci de ani, sub managementul inginerului Vasile Onaca.
Așa cum am mai subliniat și în alte reportaje, în fermele ONCOS, conduse de ingineri și medici veterinari pregătiți la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, sunt crescuți anual circa șapte milioane de pui pentru carne, care sunt abatorizați și pleacă zilnic spre magazinele de desfacere, către restaurante și cantine, inclusiv cele din spitale și instituții de învățământ.
În actuala ediție a acestui eveniment dedicat produsului alimentar indigen, Grupul ONCOS a confirmat, încă o dată, că este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui și produse de panificație din Transilvania, iar prin prospețimea și calitatea produselor pe care le livrează zilnic către cele peste 78 de magazine de desfacere ale sale, mulțumește exigențele zecilor de mii de cumpărători din șase județe ale Transilvaniei.

Ca și în anii trecuți, la sfârșitul acestei prime decade a lui octombrie, Ziua produsului românesc și a producătorului autohton a fost marcată cum se cuvine de cei 700 de angajați ai marii societăți clujene, dovedind, încă o dată, că acest important producător de carne de pui și numeroase produse de panificație este în permanentă dezvoltare.
În acest sens, merită să amintim că, în dialogul purtat cu presa și consumatorii, de Ziua produsului românesc, cele două doamne — Aurora Borza și Anca Bogdan, directori în Grupul ONCOS — au oferit o multitudine de date tehnologice, ce respectă cu sfințenie obținerea produselor de carne și panificație, prin grija de a nu denatura tradiția rețetelor moștenite de la părinții și bunicii noștri.
Pe vatra cuptoarelor de pâine ONCOS se produce pâine cu maia, fără amelioratori, din făină de grâu crescut pe pământurile țării noastre, iar în fabrica de mezeluri de la Bonțida nu intră carne din import, ci doar carne provenită din fermele și de la crescătorii de animale din arealul geografic, preponderent, al Transilvaniei.
De aproape un an, Grupul ONCOS a repus în funcțiune abatorul modern din Iara, unde sunt sacrificate porcine, ovine, caprine și bovine, carnea fiind materia primă pentru numeroasele, sănătoasele și gustoasele mezeluri — proaspete și afumate cu lemn de fag — pe care le găsim zilnic în cele 78 de magazine din multe orașe și comune.

Și, apropo de noutăți, doamna Aurora Bogza a menționat, la acest capitol, faptul că miile de familii care își fac aprovizionarea din magazinele grupului, pe lângă gama bogată de mezeluri curate, românești, produse de ONCOS, s-au putut bucura, de Ziua produsului românesc, de două noi produse de o calitate excepțională: salamul din pulpă de pui dezosată și cârnații tot din pulpă de pui dezosată.
Aceste două produse nu se găsesc în alte unități de specialitate, fiind brandul nostru, iar calitatea, prospețimea și prețul de producător au făcut ca, în primele cinci zile, să se vândă peste zece tone. Așa dăm plusvaloare cărnii de pui crescuți în fermele ONCOS, care asigură calitatea crenvurștilor, parizerului, ruladei din piept de pui, pastramei — ca să dau doar câteva exemple.
Mai mult, magazinele ONCOS promovează consecvent prețuri ofertante în mai multe perioade ale anului, unele chiar și în această zi a produsului românesc. La noi, produsele sunt curat românești, așa cum ne cere și ne verifică permanent antreprenorul, care spune că trebuie să mâncăm produse românești, după rețete românești. De aceea, în toată rețeaua de magazine din cele cinci județe își găsesc loc de vânzare toate produsele fermierilor români.

De remarcat faptul că, și în această ediție a Zilei producătorului și produselor agroalimentare românești, toate magazinele ONCOS din Cluj-Napoca și din județ, precum și cele care aprovizionează o parte din populația județelor limitrofe Clujului, au oferit o bogăție de produse din carne de pui, gustoase mezeluri cu ingrediente naturale bine alese și pâinea casei.
Putem concluziona că această adevărată zi de sărbătoare a primit un plus de frumusețe atât prin platourile cu produse oferite spre degustare, cât și prin ținuta și amabilitatea personalului din aceste unități, unde iile și costumul național au creat un decor de o pilduitoare frumusețe artizanală, moștenită și păstrată cu sfințenie și în acest areal geografic al Transilvaniei.
Dumitru VATAU
Articolul Ziua produsului românesc, organizată cum se cuvine în magazinele ONCOS apare prima dată în ziarulfaclia.ro.