October 4, 2023

Îți dorești un gazon care să poată fi instalat rapid, care să îți permită să te plimbi pe o suprafață curată și plăcută, fără a călca pământul din jurul casei și fără să îți murdărești pantofii? Instalate într-o singură zi, rulourile de gazon reprezintă o soluție rapidă pentru a obține un gazon perfect în 24 de ore.

Gazon cu efect imediat

Aceste rulouri de gazon reprezintă de fapt o iarbă naturală care a fost semănată și cultivată pe câmp, înainte de a fi decojită și ambalată în rulouri pe un palet.

În trecut rezervat peisagiștilor profesioniști, acest tip de gazon a fost democratizat pentru a-ți reface gazonul sau pentru a-l crea imediat la domiciliu. Este ideal pentru o suprafață mică, deoarece este puțin mai scump decât însămânțarea unui gazon convențional.

Pașii necesari instalării rulourilor de gazon

Este esențial să pregătești solul înainte de a monta rulourile de gazon, cu 15 zile până la 3 săptămâni înainte de ziua montării.

Se va înlătura întâi vegetația existentă – se va tunde iarba sau se va smulge vegetația deja existentă mai ales dacă buruienile sunt înalte.

Ca și în cazul însămânțării obișnuite a gazonului, solul trebuie afânat prin săpare manuală cu ajutorul unui hârleț sau mecanizat cu un motocultor. Săparea se face la o adâncime de 10-15 metri. Nivelul pământului se va aduce până la 2 centimetri sub nivelul bordurilor existente și se va completa cu pământ nisipos dacă este cazul.

Urmează mărunțirea, greblarea și întinderea pământului, curățarea solului de pietre mai mari de 2 metri. Se va face nivelearea terenului. Nivelarea finală se efectuează cu ajutorul unei greble luându-se excesul de pământ și direcționîndu-l spre zonele afânate anterior.

Cum se întrețin rulourile de gazon

În ceea ce privește sfaturile de întreținere, rulourile de gazon se vor tunde săptămânal cu ajutorul unor cuțite curățate și ascuțite la o viteză ridicată, în perioada caldă în special, de creștere. La tundere nu se va reduce mai mult de o treime din înălțimea firelor. După tunderi se vor face tratamente și fertilizări.

Fertilizarea se efectuează de obicei în aprilie și august.

Vara se vor aplica tratamente antifungice și antibacteriene, la montaj și se repetă la 7 zile dacă va fi necesar.

Pentru un gazon de calitate este necesară și greblarea, scarificarea, aerarea și suprasămânțarea. După 7-8 ani poate fi necesară înlocuirea cu alte rulouri. După montaj, este necesară irigarea dar și pe tot parcursul sezonului estival.

Instalarea gazonului rulou necesită drept urmare informare, pregătirea terenului și un plan de întreținere a gazonului rulou menținut de-a lungul întregului an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *