July 27, 2024

De sarbatori sau cand ai invitati ai nevoie de o reteta pe care sa o poti face destul de repede, care sa impresioneze si sa aiba un gust original, excelent alaturi de orice garnitura. Daca porcul nu e preferatul tuturor te poti indrepta lejer spre vita, spre muschiul de vita. Sunt atat de multe retete cu muschi de vita si carne de vitel pe care le poti pregati pentru orice fel de meniu festiv sau meniu de sarbatoare incat iti va fi greu sa te opresti doar la una singura. Beef Wellington cu garnitura de cartofi englezesti va fi o reteta pe care o poti pregati oricand vrei sa impresionezi si sa primesti doar laude. Si e foarte simpu de gatit:).

Carnea de vita e destul de pretentioasa la gatit. Asta o stie orice bucatar. Nu oricine poate gati carne de vita si nu oricine are si suficienta rabdare ca sa o pregateasca asa cum trebuie. O reteta simpla si gustoasa in care se foloseste carne de vita, muschi de vita de cea mai buna calitate e cea popularizata de Gordon Ramsay, celebrul bucatar, o reteta traditionala englezeasca.

E vorba despre beef wellington, adica un muschi de vita invelit in rulada facut din aluat tip foietaj, sunca si multe ciuperci. Este nelipsit de pe masa europenilor si chiar a americanilor de sarbatori, merge de minune cu cartofi englezesti sau simpli, romanesti, la cuptor, cu sparanghel, cu legume, cereale.

Pentru Beef Wellington e nevoie de muschi sau fileu vita tanara, fraged, usor de gatit. Numele de Wellington vine chiar de la titlul primului duce de Wellington, Arthur Wellessley, felul de mancare a fost gatit in iunie 1815 prima data, ca urmare a victoriei celebre de la Waterloo. Era ceva nou pentru vremea respectiva, asta pentru ca au mai gatit carne, desigur, si grecii, dar si francezii, intr-un fel de crusta de aluat, dar dupa acest moment din istorie.

Muschiul de vita se tine la temperatura camerei inainte de gatire pentru o perioada. Mai ai nevoie pe langa el de vreo 10 felii sunca, prosciutto, aluat foetaj, 400 gr, fara sa aiba drojdie, 400 gr. ciuperci taiate, 4 linguri ulei, 3 linguri mici de mustar, galbenusul de la un ou, cimbru proaspat sau jumatate lingurita cimbru uscat, sare si piper dupa gust.

Pentru inceput, ca sa iti iasa beef wellington perfect prajesti bine ciupercile in ulei si cimbru, sare piper, pana cand scad putin. Se mixeaza bine ciupercile cu un blender pana cand ai o pasta fina si se lasa la racit.

Intre timp condimentam carnea de vita cu sare si piper, dar nu in exces, doar cat sa ii dea ceva gust. Muschiul de vita merge la tigaie, rumenit usor pe toate partile la temperatura potrivita, nu la foc iute. Se unge fierbinte rapid cu mustar si se lasa la racit.

Cat se raceste carnea ai de lucru cu sunca, feliile pe care le-ai pregatit deja, le pui pe o folie alimentara, pui si pasta de ciuperci, carnea vine deasupra lor. Se ruleaza bine si se strange usor ca pentru rulada. Rulada se da la frigider vreme de 20 de minute.

In foia de aluat foietaj se pune rulada rapid, se ruleaza pana cand se formeaza un fel de bomboana. La final sigilezi capetele ca sa nu pierzi sucul. Se mai lasa 20 de minute la frigider rulada astfel obtinuta. Se cresteaza usor aluatul cu un cutit, se unge cu galbenusul, dupa care se da la cuptor si se coace bine la 200 grade Celsius 20 minute si inca 40 de minute la temperatura mai scazuta, de doar 180 grade Celsius.

Cand s-a facut rulada asteapta 20 de minute sa se raceasca si nu face greseala sa o tai fierbinte ca sa nu pierzi toata zeama din ea.

O garnitura excelenta la Beef Wellington sunt cartofii englezesti. Ai nevoie de cartofi, marar din belsug, sare, piper dupa gust si unt, jumatate de lingurita. Cartofii se taie rapid in forma de sfera, cu lingurita speciala. Se lasa la fiert pana la inmuiere, se toarna unt topit peste ei rapid si marar proaspat tocat. Se mai poate pune cascaval, maioneza.

Cartofii se pot da si pe razatoare marunta, se vor fierbe si 5-6 oua si se vor taia in rondele micute. Se pun cartofii in straturi in tava, se condimenteaza, se pune iarasi un strat de oua, unul de maioneza si la final cascavalul ras. Oricum ce va iesi va fi un adevarat deliciu pentru cei care vor veni la masa si vor gusta si din muschiul de vita gatit foarte bine dupa reteta Beef Wellington.

Incearca sa respecti retetele si cantitatile, sa nu gatesti prea tare vita sau sa arzi crusta din jurul sau si rulada pentru a avea de fiecare data un preparat de nota 10 numai bun de pus pe masa de Craciun sau de Paste. Spor la gatit si pofta buna! Si nu uita: in bucatarie nu e doar despre respectarea unor retete pas cu pas, ci si despre creativitatea si imaginatie. Poti oricand sa mai adaugi o “nota personala” la retete daca stii deja ce poti face ca sa le imbunatatesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *