A venit toamna si odata cu ea au aparut si fructele si legumele de sezon si bunatatile pe care le poti face si savura doar pe parcursul celor doua luni si ceva de toamna. Cu siguranta vedeta toamnei este dovleacul dulce, o delicatesa pe care o poti folosi in fel de fel de preparate delicioase. Cu o textura deosebita si o culoare portocalie pe care nu ai cum sa nu o remarci, dovleacul este excelent in placintele proaspete mai ales daca adaugi si ceva scortisoara, niste zahar vanilat si poate putina cacao.
Chiar daca nu ai experienta cu dulciurile o placinta de dovleac este extrem de simplu de facut. Mai intai te ocupi de aluat. Pentru el pregatesti ulei, 9 linguri, lapte batut, 200 ml, praf de copt, doar un plic e suficient, nuci macinate cat mai mic, 200g, faina, 250 de grame, miere, o lingura, zahar brun, 1 lingura, coaja rasa de la o lamaie bio, scortisoara, o lingurita, doua, dupa gust, gris, doua linguri bune. La umplutura folosesti dovleac dat prin razatoare, 600g, zahar vanilat, un pliculet, miere, doua linguri, zahar brun, o lingura, mere, doua bucati mari, scortisoara, o lingura.
Cand le ai pe toate pregatite si cantarite te poti apuca de treaba. Se amesteca rapid si omogen uleiul cu laptele batut si cu mierea, se prajesc usor nucile, se baga la cuptor eventual, se macina si se amesteca cu zaharul brun. Peste fina se pune praf de copt, nuci, laptele batut si coaja de la lamaia bio. Se lasa compozitia pentru aluat sa creasca dupa framantare.
Intre timp te ocupi de compozitie. Pui pe foc mic dovleacul ras si zaharul, mierea, scortisoara, cureti merele, le razi si pe ele, le pui peste dovleac si mai amesteci putin. Cand s-a inmuiat compozitia se pune si zaharul vanilat, dupa care se pune si o o canuta de apa. Se opreste focul cand toata compozitia e moale si gata de intins pe foile de aluat.
Se unge o tava cu putin ulei, se tapeteaza cu foaia de copt, se impare aluatul in doua si se intinde bine pana cand obtinem doua foi mari. Se presara gris, se pune compozitia iar la final pui a doua foaie de aluat.
Placinta se da la cuptor, la inceput focul e mare, apoi il lasi mediu. Timpul de copt depinde de tipul de cuptor si de temperatura setata. Se verifica mereu cu scobitoarea. Cand e rumena placinta si scobitoarea introdusa in aluat ramane curata scoti placinta si o acoperi, o lasi la racit. O tai in patratele sau triunghiuri, cum vrei, o pudrezi bine cu zahar… pudra si ai terminat.
Alta varianta de placinta de dovleac foarte buna e cea cu nuca si dovleac, atat. Pentru ea ai nevoie de 1.5 kg dovleac ras, 200 g nuca macinata, scortisoara dupa gust si trei linguri de zahar, pentru compozitie, aluatul se face la fel ca la reteta precedenta. Se pot pune si stafide, daca vrei ceva mai aromat si un gust mai interesant. Nuca se amesteca bine cu dovleacul, se aseaza pe foile bine intinse de aluat, se ruleaza foile cu umplutura si se dau la cuptor.
Cuptorul va fi la 190 de grade Celsius, tava sta la cuptor 50-60 minute pana cand ai placintele rumene si miroase in toata bucataria😊. Se stropesc placintele cu apa calduta si se lasa acoperite sa se raceasca si sa se fragezeasca un pic. La final pudrezi bine, bine cu zahar pudra vanilat si poti servi deliciosul desert de toamna.
Desigur, nimeni nu te opreste sa inventezi si alte retete de placinta de dovleac, e alegerea ta, dar gustul cel mai bun il obtii daca pui in practica retetele de mai sus. Dovleacul placintar e cel mai bun pentru placinta de dovleac, il gasesti peste tot la preturi mici in septembrie sau octombrie, cand e vremea lui.
Daca vrei ceva cu totul si cu totul deosebit combini mai multe tipuri de dovleac, cel placintar cu cel american de exemplu sau cu alt soi si mai aromat, pui si cateva soiuri diferite de mere in compozitie si ai cea mai buna si mai gustoasa placinta pe care ai facut-o in viata ta😊.
Si ce e si mai interesant este ca, pe masura ce prinzi curaj, poti sa dovedesti si prietenilor sau familiei cat de bun bucatar esti si te poti perfectiona incercand si alte tipuri de placinte asemanatoare cu placinta de dovleac. Spor la gatit si la pregatit cele mai bune placinte pentru intreaga familie! Si nu uita: in bucatarie e sansa ta sa stralucesti si sa te joci cu ingrediente exact ca in copilarie.