July 22, 2024

In general, cand spui thriller te gandesti la un film cu mult suspans, actiune de cinci stele, cu rasturnari de situatie si o echipa de actori care stiu cum sa te tina in fata micului sau marelui ecran pe parcursul celor 90+ minute. No Exit este un thriller atipic, in care actiunea nu atinge cotele la care se asteapta privitorul si care incearca din rasputeri sa mentina spectatorul sau telespectatorul in fata ecranului, esuand in cele mai multe cazuri. Una peste alta, e un film in care s-a investit putin si de la care nu ar trebui sa astepti foarte multe…

Lansat pe 25 februarie 2022 si produs de Scott Frank, regizat de Damien Power, No Exit e un thriller de 95 de minute cu actiune bazata pe un scenariu de Andrew Barrer si Gabriel Ferrari. Cu toate ca are la baza un roman celebru din 2017 scris de Taylor Adams, No Exit are un inceput intrigant. O tanara, pe numele sau Havana Rose Liu, dependenta de droguri care incearca sa isi revina, sa se recupereze descopera o rapire a unei fete, tinuta intr-o masina-duba din afara unui adapost. Vremea nu este deloc de partea personajelor, e viscol puternic, asa ca tanara e nevoita sa stea in aceeasi locatie cu alte patru persoane necunoscute.

Ca sa treaca timpul mai usor cei cinci joaca un joc de carti interesant, Bullshit. Fiecare personaj isi pune cartea cu fata in jos, spunand in acelasi timp ce carte are, iar daca persoana triseaza se striga simplu bullshit. Asa cunosti personajele mai bine si povestile lor de viata, dezvaluite partial.

Revenind la tanara de la inceputul descrierii, ea scapase de la centru pentru cei care aveau probleme cu drogurile si mergea sa isi vada mama aflata in spital. Alte doua personaje, Ed si Sandi formeaza un cuplu si merg spre Reno, in vreme ce Lars si Ash sunt acolo dintr-o intamplare, tot din cauza viscolului pana la urma.

Havana Rose Liu gaseste in parcare, intr-o masina, o fetita rapita si incearca sa vada cine e rapitorul, cui apartine masina. Si de aici incepe si intriga si actiunea adevarata in No Exit. Sau cel putin asa te astepti. Inconsistenta tonalitatii si lipsa de omogenitate pe care o vezi prin toate scenele importante distruge ceea ce se dorea a fi un thriller „tare”. Brutalitatea si violenta, surori cu umorul si absurdul, isi fac prezenta mai departe si totul se transforma intr-un adevarat fiasco.

Regizorul si scenaristul s-au gandit poate prea mult, parerea noastra, la actiune si au mizat prea tare pe coincidente si pe o logica greu de inteles. Dintr-un thriller se transforma intr-o comedie, intervine umorul negru si toate personajele par sa fie luate prin surprindere de rolul lor si de actiunea care se desfasoara parca fortat in fata ochilor tai.

Per ansamblu, No Exit nu e altceva decat un manunchi de idei aruncate in disperare intr-un scenariu incropit pe genunchi, ca sa iasa un film numai bun de pus pe micile si pe marile ecrane. Personajele par prinse prea tare in dialoguri care nu le prind deloc, actorii trebuie sa isi croiasca drum printre replici destul de greu de inteles si de incadrat in economia actiunii. Unele personaje devin fara voia lor mai suspecte si vinovate mai mult decat ar fi normal sa fie.

La inceput filmul este plin de suspans, ocazional o poveste claustrofobica. Dar spre final, No Exit da dovada de salbaticie, si povestea lui Darby si drogurile o ia deja pe alte directii si e uitata. Concluzia ridicola si finalul filmului te pun pe ganduri, si nu intr-un mod asteptat. Te gandesti ca ai pierdut 95 de minute in care puteai face altceva.

Cu toate astea, No Exit e un thriller de vazut daca nu ai alte optiuni de filme si seriale, daca treci peste niste scene cam greu de inteles si peste o parte din povestea intortocheata vei descoperi un joc actoricesc foarte bun, actori cu pontential, care incearca sa isi faca treaba foarte bine, cat le permite scenariul si regizorul desigur.

Fanii thrillerelor din anii 2000 vor fi incantati sa redescopere un fir narativ pe care il cunosc deja si niste intorsaturi de situatie care la vremea respectiva erau gustate si apreciate. Dar e 2022 si un thriller trebuie sa fie ceva mai constant si mai interesant la nivelul actiunii. Ramane sa judecati singuri daca e un thriller bun sau e doar un film pe care il uiti a doua zi dupa ce l-ai privit. Spor la privit si la cautat o „iesire” din No Exit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *