September 22, 2023

razboi ucraina rusia

In conflictul din Ucraina se discuta deja despre doua scenarii: unul in care Ucraina iese invingatoare si reuseste sa isi recastige linistea si libertatea, si altul in care Rusia castiga si finalizeaza invadarea Ucrainei, cu urmari nefaste si asupra tarii cucerite, dar si asupra altor tari din jur.

O victorie a Rusiei in Ucraina ar avea un impact major asupra Europei si mai ales asupra tarilor din fosta Uniune Sovietica. Din Ucraina conflictul ar putea degenera rapid spre alte tari unde Moscova are interese si care au avut legatura cu U.R.S.S. si ar crea un precedent foarte periculos…

Sunt deja aproape 90 de zile de razboi in Ucraina. Trei luni in care trupele rusesti au continuat sa incerce sa distruga cat de mult au putut pe pamant ucrainean si sa semene panica in randul civililor inca ramasi acolo. Invazia Rusiei in Ucraina, care la inceput s-a vrut a fi o chestiune de zile, s-a transformat intr-un adevarat razboi intr-un secol 21 in care, dupa o pandemie de COVID-19, nu mai aveam nevoie de nimic, lumea avea mare nevoie de un moment de respiro.

Si cu toate astea nu l-a avut.

Au urmat sanctiuni pe toate fronturile din partea Occidentului la adresa Rusiei, au urmat si un razboi al declaratiilor intre Ucraina si Rusia, intre Rusia si Occident, amenintari pe toata linia.

Multi analisti politic anuntau deja la peste doua luni de la izbucnirea conflictului din Ucraina o prabusire a regimului autoritar al lui Vladimir Putin si o prabusire a Rusiei ca tara. Finalul conflictului si rapiditatea terminarii invaziei din Ucraina depinde de victoria lui Putin in fata ucrainenilor si de cat de decisiva va fi.

O infrangere decisiva a Ucrainei inseamna ca Rusia ar putea ocupa toata Ucraina si ar putea lua tot acest teritoriu sub „cupola” sa, cu instalarea unui guvern-marioneta la Kiev, foarte usor de controlat direct din Moscova. Dar ar putea fi si o victorie mai modesta a Rusiei in Ucraina, demilitarizarea Ucrainei si un statut neutru, cu retinerea Crimeei deja anexate si a teritoriilor din Donbas. Orice fel de compromisuri si victorii mai mici sau o victorie inexistenta ar insemna ca Rusia a esuat si a fost invinsa pana la urma in acest razboi pornit de la Moscova, cu niste consecinte greu de imaginat pentru Rusia.

Cu cat victoria din Ucraina va fi mai decisiva, cu atat Rusia si Putin vor avea o legimitate mai mare in fata oamenilor din tara si a autoritatilor de acolo. Asa Vladimir Putin ar putea sa se puna la adapost de dusmani si de probleme in politica interna. Si cu cat victoria va fi mai decesiva, cu atat Putin va putea sa isi impuna controlul direct asupra fostelor republici sovietice, in afara de tarile membre NATO, tarile baltice si sa le transforme pe toate in state-client, refacand partial ceea ce era odata U.R.S.S.

Victoria din Ucraina ar pune Rusia intr-o pozitie destul buna, s-ar crea un bloc de putere anti-Occident cu o ideologie conservatoare radicala. Pana la urma soarta fostelor republici sovietice depinde in mare masura de cat de decisiva va fi victoria Rusiei in Ucraina…

Cat despre sanctiuni si izolarea Moscovei, secolul 20 e martor al puterii Rusiei de a rezista la orice fel de sanctiuni si de a fi in regula cu izolarea, fara a afecta mai deloc ce se intampla in tara. Uniunea Sovietica, de la aparitia sa in 1922 la Al Doilea Razboi Mondial, a fost o tara izolata, politic si economic.

Dar a rezistat si a putut sa profite de industrializarea masiva sub Stalin, devenind dintr-o tara agrara o adevarata putere europeana de care depind multe economii din jurul sau. Rusia supravietuieste acum sanctiunilor si izolarilor pentru ca are deja „radacini” adanci economice in Asia, America Latina sau in Africa. Cel putin pe moment Putin poate sta linistit indiferent cate sanctiuni modeste vor mai veni in viitorul apropiat din Occidentul care vrea sa se termine mai repede razboiul din Ucraina.

Dar pe viitor s-ar putea sa asistam si la un scenariu in care Occidentul va avea nevoie pana la urma de Rusia pentru cooperare, cum se intampla in Al Doilea Razboi Mondial. Atunci Rusia va primi din nou legitimitatea de care are nevoie, cucerirea Ucrainei, daca va exista (putin probabil) va fi si ea legitima si sanctiunile impuse de-a lungul timpului si mentinute se vor ridica, izolarea economica a Rusiei va lua si ea sfarsit.

Insa acest scenariu este improbabil de vreme ce Occidentul este in stare in prezent sa isi poarte singur de grija si sa reziste oricaror atacuri sau probleme majore aparute pe teritoriul sau al tarilor din diverse aliante initiate de Vest. Un lucru e cert insa. Vor mai trece saptamani bune pana sa vedem un rezultat clar in Ucraina si pana cand Europa si toata lumea va rasufla usurata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *