July 27, 2024

E cea mai neplacuta senzatie pe care o poti avea. Nu ai cum sa te feresti de ea, e un raspuns firesc al organismului si al sistemului nervos. Durerea, despre ea e vorba, vine cand te astepti mai putin, este cu tine de cand te nasti pana cand iti traiesti ultimele clipe.

Gestionarea durerii astazi e dificila. Medicamente, interventii chirurgicale, tratamente de lunga durata, extractii, daca e vorba de durere dentara. Toate ne ajuta sa o amelioram si sa scapam de ea. Dar cum ar fi sa putem scapa de durere mult mai simplu?

Durerea. Ne confruntam cu ea zi de zi. Uneori e mai mare, alteori e mai mica. Dar ce este durerea? Durerea nu este altceva decat un semnal in sistemul nostru nervos care anunta faptul ca este ceva in neregula. Durerea poate fi „surda” sau puternica, poate lua forma unei dureri de cap, unei „arsuri” puternice care trece imediat sau nu.

Poate fi constanta sau poate sa apara si sa dispara, cum e, de exemplu, durerea de masea. Durerea se manifesta in anumite zone ale corpului, la anumite organe, dar putem avea si dureri in tot corpul.

Durerea este de doua tipuri, acuta si cronica. Durerea acuta apare din senin, adesea din cauza unor raniri, unor inflamatii puternice sau din cauza unor boli. Se poate diagnostica si trata, dipare dupa un timp, insa de multe ori se transforma in durere cronica. Durerea cronica dureaza o perioada lunga de timp, cauzeaza probleme serioase.

Cauzele durerilor frecvente, pe care le-am avut cu totii sunt foarte multe. Poate fi o problema dentara, o problema la nivelul capului, gatul inrosit. Putem avea dureri si de la crampe stomacale mai puternice, de la o taietura, din cauza unor fracturi. Unele afectiuni, gripa, artritele, endometrioza cauzeaza frecvent dureri.

Pana acum durerile erau tratate cu terapie, medicamente, diverse proceduri chirurgicale in functie de cauza lor. In prezent exista un implant electronic flexibil in teste care ar putea determina un management al durerii mult mai eficient.

Creat din materiale ce se dizolva rapid odata ce ajung in corp si raman acolo o perioada, acest dispozitiv „raceste” nervii care cauzeaza durerea. Deja s-au facut teste pe soareci de laborator si s-a observat ca a blocat cu succes semnalele nervoase care erau responsabile de durere.

Oamenii de stiinta stiau deja ca temperaturile scazute pot sa „amorteasca” nervii din corp. Iarna, cand ne ingheata degetele fara manusi din cauza gerului se intampla fix acelasi fenomen. Insa pana la a ajunge sa mimezi fenomenul cu un implant electronic e cale lunga.

Nervii sunt fragili, e nevoie de ceva ce ar inconjura tesuturile respective fara sa le deterioreze. Implantul ideal ar trebui sa poata fi absorbit de corp, ca sa nu fie nevoie de interventii chirurgicale pentru eliminarea sa odata ce si-a facut treaba.

Dispozitivul modern pentru tratarea durerii este facut din materiale solubile in apa, nervii vor fi inconjurati foarte usor exact cum se intampla cu hartia igienica pusa pe suportul din carton. Pe lungimea sa se observa niste canale micute prin care circula lichidul de racire. Cand are loc evaporarea lichidului scade caldura de la nivelul nervilor. Un senzor de temperatura permite oamenilor de stiinta sa ajunga la o temperatura optima, suficient de rece ca sa blocheze durerea, dar sa nu distruga de tot nervii.

Ca sa testeze „racitorul” de nervi, oamenii de stiinta au facut un experiment dragut: au aplicat presiune pe labutele soriceilor pana cand acestia au simtit durerea si le-au retras imediat. Cand s-a folosit „racitorul” de nervi, implantul, soarecii au rezistat la o presiune de sapte ori mai mare pana sa retraga labutele si sa simta durerea.

In viitor, un astfel de dispozitiv ar putea fi folosit pentru tratarea durerii de dupa operatiile dificile, dar si pentru durerea cronica. Dispozitivul e conectat la o sursa de energie externa si va fi usor de implantat.

In functie de rata de circulare a lichidului de racire prin canalele implantului va fi controlat si nivelul de durere si se va elimina treptat orice fel de durere. Asa nu vom mai avea nevoie nici de opioide cand vrem sa tratam dureri puternice.

Mai este de verificat doar cat timp se poate aplica efectul de racire fara a deteriora tesutul nervilor si sistemul nervos. In experimente s-a observat deja ca perioada de timp optima pentru „racirea” nervilor la soareci a fost de doar 15 minute, nu mai mult. Momentan ar fi nevoie de perioade mai lungi de timp pentru a trata durerea care persista.

Dispozitivul e un punct bun de pornire pentru un management eficient al durerii si trebuie testat si dezvoltat pentru a ajuta intr-un viitor apropiat cat mai multi pacienti umani. Pana la testele pe oameni mai e cale lunga, asa ca nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca intr-o zi vom controla si vom scapa de durere foarte simplu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *