Cele mai multe probleme sesizate prin serviciu gratuit 119 au vizat abuzul fizic, psihologic și emoțional, în total 2.090 de cazuri, precum și neglijarea cu 311 cazuri, informează reprezentanții Consiliului Județean Cluj. În plus, au mai fost sesizate cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet, trafic de minori, etc.
Aceste concluzii și altele au fost trase într-o analiză efectuată de către președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, aflată în subordinea forului administrativ județean. Analiza a fost realizată în ceea ce privește activitatea serviciului de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119 raportată la primele șase luni ale anului 2024.
Astfel, potrivit reprezentanților CJ Cluij, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2024, la nivelul DGASPC Cluj au fost recepționate 734 de apeluri. Totodată, din momentul în care a devenit operațional, în luna ianuarie 2022, și până la data de 30 iunie 2024, numărul 119 a fost apelat de nu mai puțin de 5.653 de persoane. În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, la nivelul DGASPC Cluj, au fost recepționate 2.465 de apeluri, în timp ce în anul 2022 au fost recepționate 2.454 de apeluri.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a încurajat clujenii să utilizeze numărul gratuit 119: „Copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare au nevoie de sprijin rapid și eficient! În acest sens, încurajez clujenii să sune cu încredere la specialiștii ce deservesc numărul gratuit 119, acesta fiind disponibil 24 de ore din 24, pentru asigurarea protecției copilului.”
Reprezentanții aduc la cunoștința clujenilor faptul că, prin apelarea numărului 119, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112.
T.S.