July 23, 2024

Aproximativ 80% dintre locuitorii Fâşiei Gaza sunt în prezent strămutaţi, potrivit coordonatoarei umanitare a ONU pentru acest teritoriu, Sigrid Kaag, care a declarat marţi că este „profund îngrijorată” de noile ordine de evacuare emise de armata israeliană, relatează AFP.

„Peste un milion de persoane sunt din nou strămutate, căutând adăpost şi siguranţă, ceea ce ridică la 1,9 milioane numărul persoanelor strămutate în Gaza”, a declarat Sigrid Kaag la sediul ONU.

Aproximativ 2,4 milioane de oameni trăiesc pe teritoriul palestinian, care este asediat şi bombardat de Israel ca represalii la atacul sângeros al mişcării islamiste Hamas de la 7 octombrie.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că până la 250.000 de persoane sunt afectate de ordinul armatei israeliene ca civilii să evacueze Al-Qarara, Bani Suhaila şi alte oraşe din apropierea Khan Younis.

„Civilii palestinieni din Gaza sunt cufundaţi într-un abis de suferinţă. Vieţile lor sunt distruse. Războiul nu a creat doar cea mai profundă dintre crizele umanitare. A declanşat un vârtej de mizerie umană”, a adăugat Sigrid Kaag.

Ajutorul soseşte în Fâşia Gaza în cantitate insuficientă, a continuat ea. Deschiderea de noi puncte de trecere, în special în sudul teritoriului, este esenţială pentru a evita o agravare a crizei umanitare, a apreciat responsabila ONU.

Sigrid Kaag a cerut comunităţii internaţionale să facă mai mult pentru a finanţa eforturile de a oferi ajutor locuitorilor din Gaza.

Ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza a provocat 37.925 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza, condus de Hamas.

Atacul Hamas asupra teritoriului israelian a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP stabilit pe baza datelor oficiale israeliene.

Din 251 de persoane răpite în timpul atacului, 116 sunt încă ţinute ostatice în Gaza, 42 dintre ele fiind decedate, conform armatei israeliene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *