July 1, 2025

Ziua de 9 mai, care are o triplă însemnătate-Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial- a fost marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări organizate de Prefectura Cluj şi de Primărie. Astfel în Piaţa Unirii, începând cu ora 11, a avut loc o ceremonie publică în cadrul căreia a fost oficiat un Te Deum și au fost susținute discursuri.

La eveniment au fost prezenți președintele interimar la Senatului, Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, Maria Forna, primarul Emil Boc, reprezentanți ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și elevi ai Școlii de Poliție „Septimiu Mureșanu. Festivitatea a a debutat cu intonarea vocală și instrumentală a Imnului Național al României și Imnului Uniunii Europene de către Corala Voci Transilvane a casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, corurile reunite ale Colegiului Ortodox și Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Un act de demnitate națională

În discursul rostit în cadrul evenimentului, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean a subliniat că Ziua Europei reprezintă simbolul păcii, al unității și al colaborării dintre națiuni iar Ziua Independenței de stat a României constituie momentul în care am afirmat prin voință proprie dreptul de a fi stăpân pe destinul nostru. „Nu este întâmplător că aceste două sărbători coincid. Ele reprezintă două fațete ale aceluiași ideal, două borne esențiale ale identității noastre: libertatea și demnitatea națională într-o Europă unită și prosperă. Ziua de 9 mai marchează ziua Declarației Schumann din 1950, un moment care a pus bazele construcției Europei moderne, un proiect de pace și cooperare fără precedent în istoria ziua care a . Tot la 9 mai, România își proclamă Independența de Stat, un act de demnitate națională, realizat după secole de aspirație, de luptă și de jertfe. Convergența acestor două evenimente nu este una simbolică. Ea reprezintă destinul european al României. Spun destin pentru că România a privit întotdeauna spre valorile occidentale. Aderarea noastră la UE nu este nu este un accident istoric, este rezultatul unei traiectorii asumate de veacuri care vine din profunzimea spiritului nostru național. Valorile europene, libertatea, respectul pentru demnitatea umană, statul de drept nu sunt doar principii abstracte, sunt fibre din țesătura identității noastre naționale. Din activitatea mea publică știu cât de mult înseamnă acest angajament. Nu doar pentru statutul nostru în lume, ci pentru calitatea vieții noastre aici, acasă. Apartenența noastă la UE ne oferă stabilitate, acces la dezvoltare și o comunitate de state care împărtășesc aceleași valori. Alături de partenerii noștri din UE și NATO, beneficiem de cea mai solidă umbrelă de securitate din istoria noastră, nu doar militară ci și economică, energetică, digitală”, a spus Mircea Abrudean. El a avertizat că valorile UE nu sunt un dat și nu sunt garantate pe vecie. „Astăzi mai mult ca oricând, ele sunt puse la încercare atât la noi în țară cât și la nivelul Uniunii. Populismul, extremismul, atacurile la adresa libertății presei și a independenței justiției nu sunt simple deviații. Sunt semnale de alarmă și trebuie tratate ca atare”, a punctat șeful Senatului, adăugând că avem datoria să apărăm valorile care stau la temelia statului nostru.

Actul curajos de la 1877

La rândul său, prefectul Județului Cluj, Maria Forna a arătat că Ziua Europei ne amintește de idealurile de pace și unitate care au stat la baza construcției europene. „Într-o perioadă în care instabilitatea geopolitică este o realitate palpabilă, în care granițele sunt din nou puse sub semnul întrebării și valorile democratice sunt testate, spiritul fondator al Europei unite devine mai relevant ca oricând. Uniunea Europeană rămâne ancora noastră de stabilitate, un proiect esențial pentru a asigura prosperitatea și securitatea continentului.
În același timp, celebrăm cu mândrie Ziua Independenței de stat a României. Actul curajos din 1877 ne reamintește de importanța suveranității naționale, de dreptul nostru inalienabil de a ne decide propriul destin. Independența nu este un dat imuabil, ci un ideal pentru care trebuie să lucrăm constant, mai ales într-o lume interconectată, unde influențele externe și provocările transfrontaliere ne solicită vigilență și unitate.

Contextul politic actual, atât la nivel european, cât și național, ne impune o analiză atentă și o acțiune responsabilă. Vedem ascensiunea unor curente populiste și naționaliste care amenință fundamentele democrației, ale cooperării internaționale și care încearcă să arunce România în sărăcie și întuneric. Observăm tensiuni geopolitice care ne reamintesc despre cât de fragilă este pacea. În acest peisaj complex, rolul României în Uniunea Europeană și coeziunea noastră internă devin factori esențiali”, a spus prefectul.

Momente de reflecție și de angajament civic

Maria Forna a mai arătat că Ziua Europei și Ziua Independenței nu sunt doar ocazii de celebrare, ci și momente de reflecție și de angajament civic. „Vă îndemn să fim conștienți de provocările actuale, să continuăm să ne implicăm activ în viața comunității și să contribuim fiecare, prin acțiunile noastre, la edificarea unei Românii mai puternice într-o Europă mai unită. Să nu uităm niciodată lecțiile istoriei și să privim cu încredere spre viitor. Unitatea, solidaritatea și credința în valorile noastre comune sunt forța noastră.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România! La mulți ani, Cluj!”, a transmis prefectul.

Ni se pregăteşte izolarea

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prim-vicepreşedinte al PNL, a transmis un mesaj românilor de Ziua Europei şi cu ocazia Zilei Independenţei Naţionale a României, în care a atras atenţia asupra pericolului suveranismului.

„În urmă cu 80 de ani, Europa era în ruină. Oraşe distruse, milioane de vieţi curmate, libertăţi zdrobite sub cizma totalitarismului. Extremismul, naţionalismul agresiv şi ura faţă de celălalt au aruncat continentul în întuneric. România nu a fost ocolită. Am cunoscut dictatura, foametea, deportările, pierderea demnităţii. Totul s-a născut atunci dintr-o iluzie periculoasă. Suveranismul absolut, rupt de cooperare, de dialog, de lege. Astăzi, din nefericire, din nou umbrele trecutului se strecoară printre noi. Sub steagul suveranismului se strecoară minciuna, manipularea, dispreţul faţă de valorile democratice”, a spus Emil Boc în mesajul său.

El a atras atenţia asupra faptului că suntem într-un moment de cumpănă şi că democraţia noastră este la marginea prăpastiei.

„Ni se promite libertate naţională, dar ni se pregăteşte izolarea. Să nu uităm lecţia istoriei. Suveranismul agresiv nu apără poporul, ci îl închide, îl dezbină şi, în cele din urmă, îl sărăceşte. Suntem într-un moment de cumpănă, dragi români, dragi clujeni, un moment în care, fără să ne dăm seama, democraţia noastră riscă să alunece spre marginea prăpastiei. La început pare o revoltă justificată, apoi devine un drum fără întoarcere, pentru că suveranismul radical nu înseamnă libertate, ci înseamnă izolare, minciună, abuz. Noi am fost acolo, ştim ce urmează: sărăcie, tăcere, teamă, izolare”, a mai spus Emil Boc.

Manifestările au continuat cu un program artistic susținut de Corala Voci Transilvane, Ansamblul Folcloric „Mărțișorul” și de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie iar la final cei prezenți au asistat la defilarea unui detașament de militari din cadrul Regimentului 317 ISR Vlădeasa, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene și ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică Napoca.

Pe timpul defilării, cerul a fost colorat de mii de baloane în culorile Drapelului Național și Drapelului UE.

Cosmin PURIȘ

Articolul 9 Mai – Zi de sărbătoare și reflecție la Cluj-Napoca apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *