March 19, 2025

Pe drumul sănătății alimentele întâlnesc marile sărbători religioase, precedate de postire, la care mulți semeni aderă, indiferent de religie. Un astfel de moment a început deja, marcând Postul Crăciunului.

Pe plan nutrițional Postul înseamna preluarea darurilor alimentației vegetale, sub semnul rugăciunii, smereniei, a cumpătării, moderației și rezistenței în fata tentațiilor. Este deci, evident ca Postul nu se referă doar la calitatea și cantitatea alimentelor și alimentației. Moderația aristoteliană o extindem, sfătuim la „moderație în toate, toate cu moderaâie”. Aceasta cuprinde modul nostru de a fi, în toate aspectele sale, comportamentale, emoționale și hedonice. Urmând sfaturile lui Aristotel, înseamnă că ar trebui să ne găsim echilibrul vieții desfășurate între extremele comportamentale care, evident nu se recomandă.

Sub semnul acestor îndemnuri religioase și spirituale, se aplică și regulile alimentare ale postului care diferă în funcție de religie. Ele se referă la alimentația de tip vegetal, preluată ca dar de la natură. Postitorii cunosc foarte bine regulile postului, referitoare la calitatea/cantitatea alimentelor, consumul de alcool, și la dezlegări.

Dorim sa reamintim ca Postul nu este o cură de slăbire și nici o recomandare medicală. Este un obicei religios, asumat voluntar de către postitori.

O precauție este bine a fi semnalată. Este vorba despre anumiți bolnavi la care Postul ar putea produce perturbarea sănătății. În acest sens, sugeram ca cei care au boli cronice să consulte medicul și să întrebe explicit dacă situația lor ACTUALĂ le permite postirea. Precauția se referă cu precădere la vârstnici.

O alta atenționare se referă la respectarea alimentației sănătoase, făra consumul exagerat al unor alimente vegetale, (ex. cartofii prăjiți) a băuturile carbogazoase, a sări, zaharului și sucurilor de fructe. Chiar dacă nu intră în categoria „alimentelor dulci”, consumul lor abuziv se poate însoți de câteva kilograme în plus la cântar. Aceste câteva sfaturi alimentare, înseamnă ințelepciune și nicidecum restricții. Ele vă vor ajuta la realizarea îmbrățisării darurilor naturii vegetale sub semnul religiei și a spiritualității.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu.

Universitatea Iuliu Hațieganu și Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *