După lungi perioade de timp necesare pentru întăbularea propietăților aceste unități administrative teritoriale de pe înălțimile Apusenilor, prin strădania primarului, Florin Alin Abrudan, și a colaboratorilor săi, la Rîșca au fost inițiate mai multe proiecte eligibile care urmează a fi implementate chiar din acest an, 2024.
Din scurtul dialog avut ieri cu primarul comunei am reținut că, zilele trecute, el a venit de la Guvern cu o importantă sumă de bani destinată, exclusiv, modernizării drumurilor comunale. Prin programul Anghel Saligny, valoarea investiției obținute pentru reabilitarea, modernizarea și asfaltarea drumurilor din Lăpuștești, Rusești, Dealul Mare și Râșca este de 7.563.110 RON. Acest proiect este dublat de altul în valoare de 5.014.226 RON, rezervat modernizărilor de ulițe și drumuri din perimetrul comunei.
Tot la capitolul modernizări am reținut că este alocată o de către Administrația Fondului pentru Mediu suma de 16.458.224 RON cu care se va îmbunătăți esențial iluminatul public al comunei, prin cea mai modernă tehnologie. La această dată au fost terminate lucrările la Moriști și se lucrează la Pleș și Dealul Mare.
În sprijinul îmbunătățirilor inițiate de conducerea comunei la capitolul energie electrică, a fost finalizat un proiect pentru montarea panourilor unui parc fotovoltaic în pășunea localității Dealul Mare, care este capabil să producă 265 kw/h. Prin punerea în funcțiune a acestor panouri chiar în acest an, se poate asigura o bună parte din necesarul de energie consumat de primărie, școli, instituții publice, chiar și pentru iluminatul public inteligent.
O altă finanțare nerambursabilă, în sumă de 2.860.530,15 RON, obținută prin AFM, are ca finalitate creșterea eficienței energetice a corpului de clădire a instituției de învățământ din Rîșca.
Prin acest proiect se dorește reabilitarea completă a vechii școli pentru a se obține o clădire la standarde europene în care să funcționeze atât școala cât și cabinetul medical de familie și cabinetul stomatologic. Perioada de implementare este până în aprilie 2025.
Tot pentru modernizarea învățământului, are finanțare asigurată și proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unității de învățământ din cadrul UAT RIȘCA” obținut prin – Programul National de Redresare si Rezilienta, Componenta C15 – EDUCAȚIE, Investiția I9 și Investiția I11 cu o valoare de 366000 Ron. Proiectul are două componente: pe de o parte se dorește dotarea cu echipamente IT (laptopuri, table interactive, imprimante multifuncționale, sisteme de sunet) a sălilor de clasă și a laboratorului de informatică, iar, pe de altă parte, dotarea cu mobilier și cu echipamente didactice a sălilor de gradiniță și a laboratoarelor de chimie, fizică, biologie, matematică, limba română. Implementare – anul 2024.
Pentru dotarea serviciului voluntar pentru situații de urgență comuna a achiziționat un UTV Fire echipat complet pentru stingerea incendiilor în cadrul proiectului „Achiziție mașină pentru stingerea incendiilor’’, finanțat de AFIR , a cărei valoare este de 234.418,10 RON. Acestui utilaj i se pot monta șenile în timpul iernii, este 4/4, adică pregătit pentru zona montană.
Pentru perspectiva potențială de dezvoltare a turismului în acest areal al Apusenilor, dar și a numărului de mașini cu motoare electrice în creștere, a fost semnat un proiect de finanțare, tot cu AFIR, pentru achiziționarea a două stații de reîncărcare vehicule electrice, fiind semnat un contract de finanțare, proiectul având o valoare totală de 465. 000 RON.
Prin PNRR, Componenta C10, în asociere cu comuna Beliș, a fost achizționat un microbuz electric precum și două statii de reîncărcare. Valoarea totală a acestui proiect, pentru comuna Rîșca este de 1. 500. 000 RON.
Și cum apa de la Gilău urcă mai greu spre Rîșca și comunele din zonă, administrația de aici a reușit să obțină o finanțare pentru captarea apei potabile din Dealu Mare, unde nota de plată urcă la suma de 2.271.840 RON.
Dacă mai menționăm și faptul că administrația comunei a semnat contractul cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru întăbularea gratuită a terenurilor la Rîșca, putem concluziona că implementarea acestor proiecte, în acest an, dau un plus de vigoare și confort acestei zone bine cunoscute și prin frumoasele producții de cartofi și morcovi livrate către piețele Clujului și ale țării.
Dumitru VATAU