April 25, 2024

Universitățile clujene sunt în febra alegerilor. Până acum prin acest proces a trecut Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” iar Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Desing urmează să-și aleagă structurile de conducere și noii rectori în prima parte a acestui an. La Academia de Muzică „Gheorghe Dima” alegerile pentru rector vor avea loc abia anul viitor.

Alegerile se vor desfăşura conform noii Legi a educaţiei adoptată anul trecut. Legea stabileşte, la fel ca precedenta, că un rector nu poate exercita funcţia mai mult de două mandate de câte cinci ani, iar vârsta de pensionare este de 65 de ani.

Cum legea se aplică pentru viitor, universitarii care au avut deja două mandate de rectori vor putea candida din nou.

Până acum, doar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu „Hațieganu” a parcurs procesul de alegeri conform noii Legi a învățământului.

În urma alegerilor, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu a fost reconfirmată în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Alegerile au avut loc în cursul zilei de27 noiembrie 2023, având drept de vot 773 cadre didactice și studenți. Potrivit Biroului Electoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, au fost prezenți la urne 646 de alegători, respectiv 84%.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obținut un număr de 621 de voturi pentru, reprezentând 97 la sută dintre voturile exprimate, precum și cele mai multe voturi pentru Senatul Universității și Consiliul Facultății de Medicină. În urma acestui scrutin, prof. dr. Anca Dana Buzoianu obține al doilea mandat de rector al UMF.

În centrul universitar Cluj, dintre universitățile unde vor avea loc alegeri în prima parte a acestui an doar la UBB și la Universitatea de Artă și Desing rectorul se află la primul mandat.

Ceilalți rectori au deja câte două mandate. Cu toate acestea, pe baza informaţiilor de până acum, rectorul UTCN, rectorul USAMV și rectorul Academiei de Muzică vor candida din nou.

Rectorul UBB, Daniel David declara, la un moment dat, că pentru a evita concentrarea puterii, modelul cu două mandate și cu termene limitate ar fi fost cel mai potrivit pentru România. „Dacă am fi discutat aceste aspecte într-o manieră corectă, explicită, ne-am fi putut întreba: «Care este modelul de care ar putea beneficia România în acest moment?» După mine, ar fi fost modelul cu două mandate şi cu termene limitate. Fiindcă noi avem la nivelul ţării şi la nivelul instituţiilor tendinţa de a concentra puterea”, sunea David.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați…
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *