April 25, 2024

Cu ocazia s─ârb─âtoririi a 70 de ani de Radio Cluj, Orchestra Filarmonicii de Stat, al─âturi de invitatele Elizaveta Ivanova la flaut ╚Öi Samanra Skorja la clarinet, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, au sus╚Ťinut un concert aniversar deosebit la Casa Radio.

Seara a debutat cu Concertul ├«n Re major pentru flaut de Michael Haydn, ├«n timp ce flautista Elizaveta Ivanova a str─âlucit pe scen─â. Alegerea interesant─â a acestei lucr─âri mai pu╚Ťin cunoscute a adus ├«n fa╚Ťa publicului o compozi╚Ťie u╚Öor de ascultat, purt├ónd ascult─âtorul ├«ntr-o lume a basmului, cre├ónd o atmosfer─â juc─âu╚Ö─â ╚Öi pl─âcut─â.

Concertul a continuat cu o lucrare prim─âv─âratic─â, Introducere, Tem─â cu Varia╚Ťiuni pentru clarinet ╚Öi orchestr─â de Gioachino Rossini, unde Samanra Skorja a fost ├«n centrul aten╚Ťiei. Rossini a compus Introducerea, Tema ╚Öi Varia╚Ťiunile pentru Clarinet ╚Öi Orchestr─â (1819) la v├órsta fraged─â de 18 ani. Lucrarea ├«ncepe cu o intrare puternic─â a pianului pentru a capta aten╚Ťia publicului. Rossini a folosit, de asemenea, aceast─â tehnic─â ├«n uverturile operelor sale. Solistul interpreteaz─â o tem─â plin─â de via╚Ť─â ╚Öi vesel─â, ├«n stil operistic, iar pe parcursul piesei, aduce ├«n prim plan multe varia╚Ťiuni ale temei ini╚Ťiale. A patra varia╚Ťiune este o versiune mai lent─â ╚Öi emo╚Ťionant─â a temei, iar ├«n ultima varia╚Ťiune, ascult─âtorul va auzi clarinetul urc├ónd ├«n registrul s─âu cel mai ├«nalt cu o vitez─â mare.

Seara s-a ├«ncheiat cu Serenada pentru orchestr─â de coarde, op. 48 de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea este format─â din patru mi╚Öc─âri: Pezzo ├«n form─â de sonatin─â, vals, elegie ╚Öi final. La ├«nceput, Ceaikovski ├«╚Öi propune s─â imite stilul lui Mozart, ├«ncep├ónd cu o introducere lent─â ╚Öi solemn─â, urmat─â de o sec╚Ťiune mai rapid─â ╚Öi mai vibrant─â, ├«n a doua mi╚Öcare publicul fiind cucerit de ritmurile gra╚Ťioase ale valsului. A treia mi╚Öcare este lent─â ╚Öi solemn─â, reflect├ónd alternan╚Ťa dintre via╚Ť─â ╚Öi moarte. Ultima mi╚Öcare ├«ncheie piesa ├«ntr-un mod optimist, cu accentele unui dans rusesc. Cu o introducere lini╚Ötit─â urmat─â de o sec╚Ťiune de dans vibrant─â ╚Öi juc─âu╚Ö─â, aceast─â mi╚Öcare prezint─â varia╚Ťii ale temei principale, incluz├ónd un moment de tensiune ╚Öi apoi o revenire la bucurie ╚Öi entuziasm, cu o finalizare triumf─âtoare ├«n do major. Serenada este plin─â de lirism, ├«mbibat─â de sim╚Ťiri poetice, de veselie, ardoare viguroas─â, dar ╚Öi melancolie ╚Öi produce o impresie pl─âcut─â asupra ascult─âtorului, l─âs├ónd genurilor dramatice mai ample ÔÇö simfoniei sau operei ÔÇö redarea pasiunilor violente, a conflictelor vie╚Ťii oamenilor, a st─ârilor austere. Este vorba, cu alte cuvinte, de o muzic─â de divertisment, perfect─â pentru anotimpul prim─âverii.

Maestrul Tiberiu Soare a conferit ├«ntregului concert o atitudine pozitiv─â ╚Öi c─âlduroas─â, reflect├ónd perfect atmosfera de s─ârb─âtoare ╚Öi ├«mplinire cu ocazia anivers─ârii Casei Radio. Cu o tradi╚Ťie de 70 de ani ├«n spate, Radio Cluj a fost ╚Öi continu─â s─â fie o prezen╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n via╚Ťa cultural─â ╚Öi social─â a ora╚Öului ╚Öi a regiunii.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Bogdan Meseșan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *