April 25, 2024

În luna aprilie, Cluj-Napoca este gata să primească cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, un eveniment cultural ce se va desfășura la Cinema Victoria, oferind publicului clujean oportunitatea de a descoperi și de a se conecta cu cinematografia palestiniană de înaltă calitate.

Organizat sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, festivalul este inițiat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish și se va desfășura între 18 și 21 aprilie în București, urmând ca apoi să ajungă la Cluj-Napoca pe 28 aprilie.

Cu o nouă direcție artistică sub îndrumarea cineastei Mirona Radu, această ediție este dedicată prezentării cinematografiei palestiniene sub conceptul de „Cinema al Existentei”. „Filmul palestinian explorează viețile, identitățile și existența umană într-un mod profund și convingător. Acest tip de cinematografie transcende simpla reprezentare a poveștilor; ea ne oferă o oglindă autentică a realității palestiniene contemporane, arătând adâncimea și complexitatea trăirilor umane în fața adversităților, acestea rămânând totodată ferm ancorate în speranță,” a declarat Mirona Radu, director artistic al festivalului.

Festivalul va aduce în atenția publicului clujean o selecție remarcabilă de filme palestiniene produse în ultimii ani, abordând subiecte relevante ale vieții și culturii palestiniene.

Unul dintre titlurile de marcă ale acestei ediții este „Alam”, regizat de Firas Khoury, care va fi prezent la festival și va susține un atelier pentru studenți și tineri profesioniști. Filmul său de debut, prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, a fost proiectat în peste 20 de festivaluri de film și a câștigat șapte premii, inclusiv Premiul Publicului și Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Cairo.

Extinzându-și influența și în afara capitalei, Festivalul Filmului Palestinian va ajunge în acest an și la Cluj-Napoca, oferind publicului local oportunitatea de a se conecta cu cinematografia palestiniană și de a participa la dialogul cultural.

Prin intermediul acestui festival, Centrul Cultural Mahmoud Darwish își propune să promoveze înțelegerea și dialogul intercultural, oferind oamenilor posibilitatea de a explora și de a înțelege mai bine cultura și tradițiile palestiniene. Mai multe informații despre program și evenimente vor fi disponibile pe site-ul Centrului Cultural Mahmoud Darwish.

Festivalul Filmului Palestinian este organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, și este susținut de parteneri precum Brands International, Home Garden, Creatrix Fama, Grow Business Development, Palestine Solidarity Cluj Napoca, Muzeul Național al Țăranului Român și Cinema Victoria, precum și de parteneri media precum Radio Romania Cultural, Radio București FM, IQads, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, și mulți alții.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *