February 22, 2024

Parlamentul a adoptat, miercuri, ├«n plen, la dezbaterea proiectului legii bugetului de stat, amendamente la anexa aferent─â Secretariatului general al Guvernului prin care se aloc─â, ├«n total, 400.000 de lei pentru lucr─âri de construire/repara┼úii la biserici ┼či la un centru misionar-social din jude┼úul Cluj, la propunerea grupurilor parlamentare ale AUR.

Amendamentele AUR au fost iniţial respinse în Comisiile de buget/finanţe, dar plenul le-a adoptat.

ÔÇ×Se suplimenteaz─â bugetul Secretariatului General al Guvernului ÔÇô Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucr─ârilor de schimbare a ├«nvelitorii (acoperi┼čului) Catedralei Mo┼úilor din Huedin ÔÇô Biserica Parohiei Ortodoxe Rom├óne HuedinÔÇŁ, prevede primul amendament.

Potrivit argument─ârii amendamentului, Biserica Parohiei Ortodoxe Rom├óne Huedin 1 este prima biseric─â ortodox─â rom├óneasc─â intra muros din Huedin. Este ctitorit─â de protopopul erou ┼či martir Aurel Munteanu (deputat ├«n Marea Adunare Na┼úional─â de la Alba Iulia), fiind numit─â ┼či ÔÇ×Catedrala Mo┼úilorÔÇŁ. Biserica se afl─â ├«ntr-o stare de degradare care necesit─â reabilit─âri ┼či renov─âri ÔÇô ├«nvelitoare, tencuial─â, structur─â, pictur─â.

Una alt amendament adoptat stipuleaz─â c─â ÔÇ×se suplimenteaz─â bugetul Secretariatului General al Guvernului ÔÇô Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucr─ârilor de repara┼úii la biserica Parohiei Ortodoxe Turda IÔÇŁ.

Biserica Parohiei Ortodoxe Rom├óne Turda 1 este prima biseric─â ortodox─â rom├óneasc─â intra muros din Turda. Este ctitorit─â de protopopul m─ârturisitor Iovian Mure┼čan ÔÇô deputat ├«n Marea Adunare Na┼úional─â de la Alba Iulia, precizeaz─â AUR.

Tot 100.000 lei au fost aloca┼úi pentru continuarea lucr─ârilor de construire ┼či/sau amenajare la Centrul misionar-social pentru tineret ÔÇ×Sf├óntul Ioan ValahulÔÇŁ din sat C├ómpene┼čti, comuna Apahida, apar┼úin├ónd de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului ┼či Clujului.

Potrivit motiv─ârii AUR, ÔÇ×exist─â ├«n societate, mai ales pentru tineri, o nevoie foarte crescut─â de educa┼úie ├«n spiritul valorilor cre┼čtine. Doar o astfel de educa┼úie concretizat─â prin activit─â┼úi specifice tinerilor ÔÇô tabere, educa┼úie muzical─â, dezbateri, voluntariat social, activit─â┼úi sportive, excursii, socializare ÔÇô li se va putea oferi acestora o alternativ─â la tenta┼úiile ┼či provoc─ârile prezentului ÔÇô droguri, bullying, dependen┼úa de ecran, depresiaÔÇŁ.

ÔÇ×Rezultatele ob┼úinute p├ón─â acum prin Centrul misionar-social pentru tineret ÔÇ×Sf├óntul Ioan ValahulÔÇŁ sunt remarcabile, drept urmare este pe deplin justificat─â finan┼úarea de la bugetul de stat pentru continuarea infrastructurii necesare activit─â┼úilor tinerilorÔÇŁ, a ad─âugat AUR, ├«n motiva┼úie.

Pentru continuarea lucr─ârilor de construire a Bisericii Parohiei Ortodoxe Rom├óne Sf. Apostol ┼či Evanghelist Ioan din Cluj-Napoca, aflat─â ├«ntr-o zon─â intens populat─â a ora┼čului, dar f─âr─â l─âca┼č de cult ortodox, au fost aloca┼úi 100.000 lei.

Toate cele patru obiective vor primi sumele aferente din Fondul de rezerv─â bugetar─â al Guvernului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *