În turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar urma să se confrunte Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, conform unui Barometrul de opinie politică INSOMAR – AVANGARDE, care relevă însă că liderul AUR George Simion este la numai trei procente distanţă de Ncolae Ciucă. Mai mult de o treime dintre români nu ştiu cu cine vor vota la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, iar aproape două treimi declară cu certitudine că vor merge la vot. Pentru alegerile parlamentare, topul opţiunilor plasează PSD pe primul loc, cu un scor de 31%, urmat de PNL şi de AUR. În cadrul sondajului, care a fost autofinanţat, subiecţii au fost întrebaţi şi în legătură cu decizia CCR soldată cu scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa prezidenţială, cei mai mulţi considerând decizia nedemocratică, la mică distanţă însă de cei care o consideră democratică.
La întrebarea ”Dumneavoastră personal, ştiţi cu cine veţi vota la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie?”, 61% au declarat că ştiu cu cine vor vota, 36% au spus că nu ştiu, iar 3% nu ştiu sau nu răspund. În ceea ce priveşte prezenţa la scrutinul din 24 noiembrie, 65% spun că în mod sigur vor vota, 24% spun că ”probabil” vor vota, 6% spun că „probabil” nu vor vota, 3 % spun că sigur nu vor vota.
În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, pe primul loc se situează Marcel Ciolacu – 28%, urmat de Nicolae Ciucă – 19%, George Simion – 16%, Elena Lasconi – 13%, Mircea Geoană – 11%, Cristian Diaconescu – 5%, Kelemen Hunor – 4%.
În ceea ce priveşte votul la alegerile parlamentare, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au indicat PSD – 31%, urmat de PNL – 22%, AUR – 16%, USR – 14%, SOS România – 5%, UDMR – 5%, România în Acţiune (care susţine candidatura lui Geoană) – 3%. 46% dintre cei chestionaţi consideră nedemocratică decizia CCR de a îi interzice Dianei Şoşoacă să candideze la alegerile prezidenţiale, în timp ce 43% o consideră democratică.
Sondajul, care este autofinanţat, a fost realizat în perioada 10 – 20 octombrie, pe un eşantion de 1190 de subiecţi, prin metoda ”face-to-face” – teren, la domiciliul respondenţilor. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.